Stenevi sågas – jämförde Anne Frank med illegala migranter
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi får hård kritik av bland andra Judiska Ungdomsförbundet efter att hon jämfört den av nazister mördade Anne Frank med illegala migranter i Sverige i riksdagen på onsdagen.
I riksdagen sågade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på onsdagen regeringens förslag om informationsplikt, som går ut på att offentliganställda ska tvingas larma myndigheter om illegala migranter.
Detta genom att jämföra illegala migranter i Sverige med Anne Frank, som mördades av nazister i koncentrationslägret Bergen-Belsen efter att ha varit gömd på en vind i Nederländerna i två år.
– Herr Talman! I skolan har vi alla läst Anne Franks dagbok. Flickan som illegalt och utan giltiga papper befann sig på en vind i Holland i två år. Vi läser om hennes känslor inför puberteten, irritationen över föräldrarna och om tonårsförälskelsen, säger Stenevi och fortsätter:
– Denna dagbok fick ett abrupt slut när hon angavs av personer som bara följde lagen. Generationer av svenskar har läst och frågat sig varför inte de här människorna visade lite civilkurage och hjälpte barnet istället. Hur de kunde hänvisa till en lagstiftning och låta henne dö.
– Herr Talman, att vara ett barn på flykt är inte kriminellt och att hjälpta ett barn borde inte vara det, ändå är det precis det som regeringen nu utreder.
Märta Stenevis jämförelse får emellertid hård kritik. I ett inlägg på plattformen X skriver Judiska ungdomsförbundet i Sverige att ”Märta Stenevis relativisering och förminskning av Förintelsen är djupt osmaklig och historielös. Kritisera regeringens förslag men sluta med dessa jämförelser.”
Flera andra X-användare sågar Stenevis jämförelse.
Gulan Avci, riksdagsledamot och partisekreterare för Liberalerna, påminner om att det inte är första gången en miljöpartist relativiserar Förintelsen.
I en debattartikel i Expressen på torsdagen skriver statsvetaren Daniel Schatz bland annat att ”då de företeelser som liknas vid Förintelsen inte på något sätt motsvarar den händelsen – vare sig politiskt, moraliskt, ideologiskt eller praktiskt – så trivialiseras och relativiseras nazisternas folkmord. Det reducerar brott mot mänskligheten till en gapig populistisk metafor utan innebörd.”
Schatz menar att man mycket väl kan använda nazisternas folkmord på judar och andra minoriteter som jämförelse, men att det då ska vara jämförbara händelser, som 1994 års folkmord i Rwanda.
”För Stenevi kan väl inte tro att hon ger en faktisk beskrivning av sakförhållandena i Sverige genom slentrianmässiga jämförelser med nazismen, som med rätta betraktas som en referenspunkt för världens ondska? Eller använder hon sig av folkmordsliknelser för att väcka uppmärksamhet, debatt och indignation i politikens dagsfrågor?” frågar sig Schatz i artikeln.
Läs även: Åsa Romsons misslyckade Auschwitz-pudel efter debatten: ”Hitlers brott mot zigenarna”
Läs även: Åsa Romson internationell kändis Washington post rapporterar om Auschwitz-haveriet