Åsa Romsons misslyckade Auschwitz-pudel efter debatten: ”Hitlers brott mot zigenarna”

Åsa Romson använde ordet "zigenare" istället för "rom" när hon skulle pudla om Auschwitz. Foto: svtplay.se
  • Söndag 10 maj 2015 2015-05-10
E-post 2165

STOCKHOLM Det har stormat i sociala medier mot vice statsminister Åsa Romson för hennes jämförelse mellan medelhavet och Auschwitz. När hon efter debatten får en chans att pudla gör hon en Stefan Löfven och istället för att använda termen ”rom” säger hon ”zigenarna”.

Under söndagens partiledardebatt kom det att storma rejält runt vice statsminister Åsa Romson. Det var en jämförelse mellan flyktingtragedierna på medelhavet och Auschwitz som fick tittarna att reagera och i sociala medier har kritiken varit stenhårt mot Romson.

– Vi håller på att göra medelhavet till det nya Auschwitz, sade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson i SVT Agendas partiledardebatt.

Efter programmet ställde SVT några frågor till Åsa Romson och tog då upp hennes hårt kritiserade jämförelse mellan Hitlers förintelseläger och medelhavet. Men när Romson skulle pudla från uttalandet och be om ursäkt förvärrade hon istället situationen. I en mening skulle hon adressera romer men använde istället begreppet ”zigenare” i direktsäning.

– Det är svårt att hitta de där rätta kraftuttrycken och jag är den förste som ber om ursäkt om det är någon av dem grupper som med Hitlers brott mot judarna, mot zigenarna, mot homosexuella och Hitlers brott i gaskamrarna står helt för sig själv, förklarade Romson.

Löfven: ”Det ska inte sägas över huvud taget”

I september förra året gjorde statsminister Stefan Löfven samma sak. I en radiointervju i Sveriges Radio använde han ordet ”zigenare” två gånger, något som uppmärksammades av medier. Det tog ingen lång stund förrän Löfven då bad förbehållslöst om ursäkt för att ha använt det begreppet.

– Jag är uppriktigt ledsen och beklagar djupt att jag använde det uttrycket, förklarade Stefan Löfven till Aftonbladet.

På en rak fråga från Aftonbladet om han brukade använda det ordet förklarade statsministern att det helt enkelt blev fel.

– Nej. Jag tror inte att någon har hört mig använda det förut. Jag vet faktiskt inte varför det blev så. Det är fel uttryck, det ska inte sägas över huvud taget. Det är bara att be om ursäkt, det är kränkande och fel helt enkelt.

Efteråt lovade Löfven, enligt Aftonbladet, att ta kontakt med romska organisationer för att be om ursäkt för att ha använt ordet ”zigenare”. Nyheter Idag söker Åsa Romson för en kommentar.

Vid tidskod 02:15:00 får Åsa Romson frågan angående jämförelsen mellan medelhavet och Auschwitz på SVT Play.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag