Stenevis bisarra judekommentar i SVT – får Holmberg att skaka på huvudet

Bild: Faksimil SVT Play
  • Fredag 25 aug 2023 2023-08-25
E-post

Anders Holmberg, programledare för ”30 Minuter” i SVT, blev klart ställd när Märta Stenevi (MP) i en diskussion om Richard Jomshof helt plötsligt började prata om en jude som beskrivs som ”stornäst” av en nazist.

– Nu vet jag inte vad du pratar om överhuvudtaget, säger Holmberg till Stenevi och skakar på huvudet.

På torsdagen gästade Märta Stenevi ”30 Minuter” i SVT, och diskuterade bland annat Richard Jomshofs inlägg på plattformen X om islam, ett inlägg som fått den rödgröna oppositionen att kräva att han tvingas bort som ordförande för justiteutskottet.

”Jag håller med om att vi behöver en ”bredare dialog”, en dialog om hur vi demokratiserar den muslimska världen. Eller varför inte en dialog om islam, denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed” skrev Jomshof bland annat i sitt inlägg den 27 juli.

Läs även: Rödgröna vill avsätta Jomshof

– Om vi tar det som han har skrivit här, som det har varit mycket fokus på. Är det här en legitim kritik av religionen islam? frågade Anders Holmberg Märta Stenevi, med hänsyftning på Jomshofs citat om islam ovan.

– Det här är en kritik som skulle kunna vara en kritik av alla de tre stora patriarkala religionerna och deras skrifter. Men det går inte att ta ett uttalande helt ur sin kontext, säger Stenevi och fortsätter.

– Det går inte att ta en tweet och lyfta den ut ur tjugofem år av politisk agenda som har syftat till att misstänkliggöra muslimer i Sverige. Han är inte lämplig som ordförande i Justiteutskottet.

Stenevi hävdar sedan att ”Jomshof uttrycker rasistiska åsikter varje dag på sin Twitter.”

– Jag förstår. Men, jag återkommer till det, den här beskrivningen och det han har sagt och gjort sedan han blev justiteutskottets ordförande, säger Holmberg.

– Jag kommer ställa en motfråga: skulle du tycka att en nazist som beskrev en person med judisk härkomst som ”stornäst”, att det var bara ett neutralt…

– Nu vet jag inte vad du pratar om överhuvudtaget, säger Holmberg och skakar på huvudet.

– Saker kan inte tas ur sin kontext. Uttalanden kan inte plockas ur sin kontext, det spelar roll vad man har sagt innan, vad man drivit för agenda, menar Stenevi.

Läs även: Jomshof: ”Finns inget i det jag säger som är fel”

Läs även: Pehrson: L kommer inte rösta för att fälla Jomshof

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag