Pehrson: L kommer inte rösta för att fälla Jomshof

Richard Jomshof (SD) och Juno Blom (L). Bild: Nyheter Idag/Pressbild Liberalerna
  • Onsdag 16 aug 2023 2023-08-16
E-post

Liberalernas ledamot i justitieutskottet kommer inte rösta med den rödgröna oppositionen för att fälla utskottets ordförande Richard Jomshof, meddelar partiledaren Johan Pehrson på onsdagen.

Den rödgröna oppositionen, med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet, kommer begära en omröstning om att avsätta Richard Jomshof (SD) som justitieutskottets ordförande när utskottet har sitt nästa sammanträde den 31 augusti.

Anledningen är inlägg Jomshof gjord på plattformen X i juli, då han bland annat kallade den muslimska profeten Muhammed för ”rövare” och ”massmördare”. 

Det är första gången det sker en omröstning för att entlediga en ordförande för justitieutskottet, och för att avsätta Jomshof krävs att en ledamot från det blågula blocket röstar med oppositionen.

Nu meddelar Liberalernas partiledare Johan Pehrson att partiets ledamot i utskottet Juno Blom inte kommer rösta med oppositionen för att avsätta Jomshof.

– Det finns en praxis i riksdagen att man inte byter ut utskottsordförande eller vice under mandatperioden och det tycker jag är lämpligt, säger Pehrson till Aftonbladet.

Samtidigt kallar Johan Pehrson Jomshofs uttalanden för ”djupt olämpliga” och uppger att han kontaktat Jimmie Åkesson om saken.

Aftobladet: Vad tycker du att han ska göra?

– Jag tycker att han ska säkerställa att inte fler djupt olämpliga uttalanden produceras, säger Johan Pehrson.

Läs även: Rödgröna vill avsätta Jomshof

Läs även: Rödgröna rasar mot Jomshof efter inlägg om islam

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag