Rödgröna vill avsätta Jomshof

Bild: Poltikerveckan Almedalen/CC BY-SA 2.0
  • Måndag 14 aug 2023 2023-08-14
E-post 0

Den rödgröna oppositionen, med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet, kommer begära en omröstning om att avsätta Richard Jomshof (SD) som justitieutskottets ordförande, meddelar representanter från de fyra partierna på en pressträff på måndagen.

Omröstningen kommer begäras på justitieutskottets nästa sammanträde som sker den 31 augusti. Det är första gången det sker en omröstning för att entlediga en ordförande för justitieutskottet, och för att avsätta Jomshof krävs att en ledamot från det blågula blocket röstar med oppositionen.

– Vi hoppas att det också finns ledamöter från regeringspartierna som inser att det här är en ohållbar situation, säger Gudrun Nordborg (V) på pressträffen enligt Dagens Nyheter.

Skälet till omröstningen är de uppmärksammade inlägg Richard Jomshof gjort på plattformen X i juli då han bland annat kallat den muslimska profeten Muhammed för ”rövare” och ”massmördare”. Ardalan Shekarabi (S) menar att Jomshof med sina inlägg äventyrat Sveriges säkerhet.

– Han sprider hatiska budskap, har uppmanat till bokbål och delar inlägg där statsministern kallas för ynkrygg. Han går emot statsministerns egna uppmaningar om vaksamhet, försiktighet och om att alla måste besinna sig, säger Shekarabi enligt TT.

Shekarabi menar att statsminister Ulf Kristerssons uppmaningar om återhållsamhet under sommarens korankris har underminerats av Jomshofs inlägg.

– Statsministern har uppmanat oss alla, allmänheten, till återhållsamhet för att kyla ner situationen. Det blir ohållbart om den uppmaningen trotsas av justitieutskottets ordförande, säger Shekarabi och fortsätter:

– Det är inte en enskild medborgares agerande. Han agerar i egenskap av ett av de tyngsta utskotten och representerar därmed den svenska staten internationellt.

Läs även: Rödgröna rasar mot Jomshof efter inlägg om islam

Läs även: Andersson uppmanar Kristersson att avsätta Jomshof

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag