Stödjer Rysslands invasion av Ukraina – då fimpar regeringen biståndet

Bild: Kremlin.ru/CC BY 4.0
  • Fredag 5 jan 2024 2024-01-05
E-post 0

Under 2020-talet har Mali upplevt två militärkupper, och den senaste kuppledaren Assimi Goita har närmat sig Ryssland, bland annat genom att rösta mot en FN-resolution som kräver att Ryssland lämnar Ukraina. Nu får det konsekvenser för det västafrikanska landet, då regeringen avvecklar utvecklingsbiståndet till Mali, som under de senaste tio åren uppgått till över 3,5 miljarder kronor, rapporterar TV 4 Nyheterna.

– När vi samarbetar med andra länder så vill vi att de länderna också ska vilja samarbeta med Sverige, men Malis militärjunta vänder sig istället mot Ryssland och stödjer deras fullskaliga krig mot Ukraina. Vi tror att förutsättningarna för att verka med bistånd är bättre än i andra länder än Mali, säger biståndsminister Joar Forssell (L) till kanalen.

TV 4 Nyheterna: Finns det inte en risk att länder blir ännu mer odemokratiska när biståndet försvinner?

– Det är Malis militärjunta som har valt att ta det här steget trots att vi har haft ett omfattande bistånd, det är totalt två miljarder kronor över en femårsperiod till Mali, men det har ändå inte lyckats förhindra den här utvecklingen, säger Forsell och fortsätter:

– Vi beklagar att Malis militärjunta har tagit det här steget och hoppas såklart att de ska komma på bättre tankar, men vi tror nu att våra resurser har större förutsättningar att verka på andra platser i världen, bland annat i Afrika.

Det humanitära stödet i form av nödhjälp som mat, vatten och medicin kommer fortsätta ges till Mali, och beslutet att avveckla utvecklingsbiståndet ingår i regeringens reformering av biståndet där biståndet dras in för stater eller aktörer som är icke-demokratiska eller motverkar den “regelbaserade världsordningen”, och ”underminerar svenska intressen” enligt biståndsministern.

Forsell säger vidare till TV4 Nyheterna att han tror att den svenska biståndspolitiken kommer stärkas genom att man nu ska ”fokuserar mer på kvalitet och resultat”.

– Jag tror att den bara kommer att stärkas om vi fokuserar mer på kvalitet och resultat, snarare än de här problemen som varit att bistånden varit spretigt, men biståndet finns ju till för att hjälpa människor för att nå resultat. Det är grunden i vår biståndspolitik.

Läs även: Regeringen: Länder som inte tar emot sina medborgare ska bli av med svenskt bistånd

Läs även: Regeringen slaktar biståndet till Palestina satsar på Ukraina

Läs även: Veronica Palm: Höj biståndet till Irak

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag