Veronica Palm: Höj biståndet till Irak

Bild: Faksimil Twitter/ Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 21 jul 2023 2023-07-21
E-post 0

Efter att en folkmassa i Iraks huvudstad Bagdad stormat och bränt den svenska ambassaden, följt av att Irak brutit de diplomatiska förbindelserna med Sverige och förbjudit svenska företag att verka i landet, höjs röster för att Sverige ska dra in biståndet till landet. Men andra, som tidigare S-toppen Veronica Palm och Aftonbladets tidigare ledarskribent Lina Stenberg, menar att Sveriges bistånd till Irak istället borde höjas.

Efter att Iraks regering på grund av den irakiska medborgaren Salwan Momikas demonstration utanför landets ambassad i Stockholm brutit de diplomatiska förbindelserna med Sverige och förbjudit svenska företag att verka i landet, är det många som kräver att Sverige i sin tur avbryter allt bistånd till landet.

Biståndet till Irak uppgick till 276,1 miljoner kronor 2022, medan Sveriges varuexport till landet låg på knappt 800 miljoner förra året, minde än en promille sett till den totala exporten.

Men de som förespråkar att Sverige avbryter biståndet till Irak får mothugg av tidigare S-politikern Veronica Palm. Palm var riksdagsledamot mellan 2002 och 2015, och har efter att hon lämnade sitt politiska uppdrag bland annat lett den dåvarande regeringens tandvårdsutredning och är sedan 2017 ordförande för Alla kvinnors hus, Sveriges äldsta ideella kvinnojour. 

Efter att hon lämnade sitt riksdagsuppdrag tog Palm ut den inkomstgaranti riksdagsledamöter får under fem år efter att ha avslutat sitt folkvalda uppdrag.

Men samtidigt hade Palm aktiebolaget Veronica Palm AB, från vilket hon under 2018–2019 tog ut aktieutdelning istället för lön. Agerandet granskades av Riksdagens arvodesnämnd som beslutat att hon ska betala tillbaka 130 000 kronor till Statens tjänstepensionsverk.

Nu menar Palm att de senaste dagarnas händelser, då bland annat den svenska ambassaden i Bagdad stormades och sattes i brand, ”visar tydligt behovet av mer stöd för att stärka demokrati och stabilitet i Irak”. Det skriver Palm på Twitter, och avslutar med uppmaningen ”höj biståndet”.

Även Aftonbladets tidigare ledarskribent Lina Stenberg uppmanar till ett höjt bistånd till Irak.

Stenberg får mothugg av Hamid Zafar, som påpekar att Irak är världens fjärde största oljeproducent, och menar att ”Irak behöver inte mer ekonomisk bistånd.”

”De behöver komma till rätta med sin korruption, sekterism, minska de enorma onödiga utgifterna inom offentlig sektor och börja satsa på infrastruktur och i en långsiktig investeringsfond” skriver Zafar till Lina Stenberg.

Maria Hind Alias, tidigare S-politiker i Eskilstuna som lämnade partiet förra året, är inne på samma spår som Zafar, men tillrättavisas av tidigare utrikesminister Margot Wallström (S), som uppmanar henne att ”ta reda på vad biståndet används till”.

”Margot tror alltså att jag är ovetandes om hur läget i skitlandet jag föddes i är. Men för all del, berätta gärna hur mänskliga rättighetsfrågor- och jämställdhetsarbetet går” skriver Hind Alias som svar.

Läs även: Irak bryter diplomatiska förbindelser med Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag