Regeringen: Länder som inte tar emot sina medborgare ska bli av med svenskt bistånd

Bild: Regeringen.se
  • Fredag 15 dec 2023 2023-12-15
E-post

På torsdagen höll regeringen och Sverigedemokraterna en pressträff där reformer för det svenska biståndet presenterades. Bland annat ska biståndspengar kopplas tydligare till migrationspolitiken och villkoras mot att länder tar emot sina medborgare som ska utvisas från Sverige, rapporterar TT

– Biståndet kommer i större utsträckning att villkoras i syfte att mottagarstaterna återtar egna medborgare, säger Aron Emilsson (SD).

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) säger att biståndet även kan avbrytas till de länder som inte samarbetar med Sverige för att bekämpa korruption eller säkerställa en demokratisk utveckling.

– Om vi märker att länder inte är intresserade av att göra det, då ska vi ställa oss frågan: ska vi verkligen vara i det här landet? Eller kan vi använda våra resurser någon annanstans, där det finns en större reformvilja? Det är också en del i den här förändringen, säger Forssell.

Det nya biståndet kommer även prioritera fattigdomsbekämpning genom jobbskapande, handel och utbildning.

– Vi säkerställer att svenska skattemedel alltid uppnår så goda resultat som möjligt, säger Johan Forssell, som menar att det är viktigt att svenska medborgare har förtroende för att deras skattemedel används effektivt.

Storleken på biståndet, som uppgår till omkring 56 miljarder årligen, kommer inte påverkas av regeringens reformer.

Läs även: Regeringen vill införa obligatorisk Sverigekurs för migranter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag