Stor explosion norr om Stockholm – hus riskerar rasa

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 23 sep 2022 2022-09-23
E-post

SOLNA En kraftig explosion ägde rum i Solna strax norr om Stockholm vid kvart i elva torsdag kväll. Explosionen ska enligt vittnesmål ha känts ända till centrala Stockholm och ett trapphus tog så pass mycket skada att hela bostadshuset riskerar att rasa.
– Det kändes som en jordbävning. Det var en sådan otrolig smäll, säger Yngve Sjöman, som bor mittemot fastigheten där smällen skedde, till Expressen.

Detonationen ägde rum i ett trapphus på Bygatan i kommundelen Huvudsta i Solna. En kvinna som bor i huset berättar att hon precis hade gått och lagt sig när det smällde.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, jag har fortfarande puls. Det var en himla smäll, säger hon till Expressen ungefär en timme efter händelsen.

Andra vittnesmål berättar för tidningen att de kände av explosionen ända bort till Vasastan i centrala Stockholm.

Nyheter Idag har pratat med boende i Råsunda – på andra sidan Solna – som även de hörde smällen.

– De håller på att bygga nya tunnelbanan i närheten så man hör liknande smällar då och då. Men det här var senare än det brukar låta och var inte lika dovt mullrande, säger en boende.

Rädnningstjänsten gjorde under kvällen bedömningen att det fanns en risk att bostadshuset skulle rasa vilket lett till att boende i huset behövt evakuera. Enligt SVT rör det sig om 28 personer som tvingats lämna sina bostäder.

Strax innan sju på fredagsmorgonen meddelar polisen att boende som evakuerades från byggnaden ännu inte kunnat återvända till sina lägenheter i bostadshuset.

Händelsen rubriceras av polisen som grov allmänfarlig ödeläggelse. Än så länge har ingen person kunnat gripas för brottet.

– Vi tror att det är en explosion som någon har förorsakat, säger Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid polisen, till Aftonbladet.

I nuläget finns det inga uppgifter om att någon ska ha skadats av explosionen.

Nyheter Idag söker polisen för en kommentar.

Texten har uppdaterats.

Läs även: Boende väcktes av explosion

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag