Stor framgång för lokalpartier – här är fem partier du aldrig hört talas om

Carl Magnus Broström (WP) och Martin Wannholt (DEM) Foto: Waxholmspartiet/Demokraterna
  • Fredag 5 okt 2018 2018-10-05
E-post 23

SVERIGE Under ytan har det skett stora politiska förändringar i Sverige. På flera håll i landet har stora partiet splittrats och uppstickare har erövrat tusentals röster i kommunerna. Nyheter Idag har sammanställt en lista över några framgångsrika partier som du säkert inte hört talas om.

Riksdagsvalet 2018 blev för många ett antiklimax. Inga partier lämnade riksdagen och inga ny partier kom in i riksdagen. Styrkeförhållandena mellan samtliga partierna är ungefär på samma nivå som de var efter valet 2014.

Trots detta har det skett drastiska förändringar runt om i Sverige på lokal nivå. Miljöpartiet har åkt ur sju landsting och lokalpartierna runt om i Sveriges kommuner har gått fram.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiets tysta katastrofval – åker ur minst sju landsting

Ett parti som uppmärksammats tidigare av Nyheter Idag är Örebropartiet med tidigare Nyheter Idag-skribenten Markus Allard och den välkände polisen Peter Springare. Örebropartiet tog mandat i Örebro kommun med 3 procent av rösterna.

LÄS ÄVEN: Efter valsuccén – nu tänker uppkäftiga Allard och Springare sprida sitt politiska projekt vidare: ”Kan spela avgörande roll”

På flera håll i landet har lokala partier gått starkt framåt. I flera kommuner har de till och med blivit det största partiet. Nyheter Idag kan rapportera om fem kommuner där kända och mindre kända partier gått starkt framåt.

Bli PLUS-medlem och ta del av hela listan som innehåller:

– partiet som leds av en polischef och är Sveriges största lokalparti

– det ”nya” socialdemokratiska alternativa partiet

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag