Efter valsuccén – nu tänker uppkäftiga Allard och Springare sprida sitt politiska projekt vidare: ”Kan spela avgörande roll”

  • Tisdag 18 sep 2018 2018-09-18
E-post 362

De retade gallfeber på de etablerade partierna med en uppkäftig valaffisch. Och de andra partierna i Örebro blir inte av med Örebropartiets Markus Allard och Peter Springare som lyckades ta sig in i kommunfullmäktige med knapp marginal. Nu spänner radarparet bågen och vill sprida konceptet med superlokal politik till andra städer.

Med 14 rösters marginal står det klart att Örebropartiets Markus Allard och Peter Springare tar plats i Örebros kommunfullmäktige.

Vad kommer hända nu?

– Nu gäller det att hitta vägar för att maximera vårt inflytande och öka chanserna att våra väljare får valuta för sina röster. Vårt syfte är att förbättra för örebroarna, om det innebär att jag ska gå till SD, V, M eller S, eller vilket parti det nu blir för att få igenom vår politik, spelar ingen roll. Resultatet är det enda som spelar roll.

– Vi har ju visserligen redan påverkat de andra partierna, de har kopierat mycket av retoriken och våra frågor, bland annat har vi fått se tvärvändningar i huruvida kulturkvarteret ska byggas eller inte. Man måste inte ha 50 procent av rösterna för att göra skillnad.

Foto: Örebropartiet Valaffischen med Peter Springare fick de etablerade partierna att gå i taket.

Även om Örebropartiet fokuserar på lokalpolitiska sakfrågor menar Allard att varje kommun förtjänar ett lokalparti.

– Vi måste också analysera projektet Örebropartiet, bryta ner allt det här i någon form av data i syfte att kunna vidareutveckla konceptet och sprida det till fler kommuner. Lokala partier kan, om vi gör rätt, komma att spela en avgörande roll för den politiska utvecklingen i Sverige de kommande åren. Det är nämligen i kommuner och landsting som mycket kan komma att avgöras om Sverige träder in i en ekonomisk kris.

Liknande resonemang har Allard fört tillsammans med Malcom Kyeyune i deras podcast Markus och Malcom. I avsnittet ”Djungeln Gallien Kommunen” menar de båda marxisterna att man bör betrakta Sveriges kommuner ungefär som Viet Cong behandlade Vietnams djungel i kriget mot den amerikanska imperialismen.

– Partikolosserna är extremt svaga på det lokala planet, de centraliserar alla resurser och decentraliserar alla kostnader. Hur ser incitamenten ut för att organisera sig lokalt i de etablerade partierna egentligen?

– Det är här vi ska operera och då gäller det att förena alla oavsett vilka tramsiga ideologiska etiketter man sätter på sig själv. Lär av Chang Frick, bejaka mångfalden av idéer och perspektiv! Det enda som spelar roll är vad de har för förmågor och hur vi kan nyttja dessa.

Markus Allard var tills i april 2018 anställd på Nyheter Idag, men sade då upp sig för att lägga all sin tid på det lilla Örebropartiet som han grundade 2014. Med sig har han även Peter Springare som skrivit krönikor för Nyheter Idag. Det är också Allard och Springare som nu kommer att ta plats i kommunfullmäktige för Örebropartiets räkning.

Hur stor roll har Nyheter Idag spelat i detta?

– Nyheter Idag har ju inget med Örebropartiet att göra men om inte Chang tjatat om att jag skulle plinga på hemma hos Springare då när det var sånt liv, ja då hade jag ju inte fått tillfälle att prata med Peter och sedermera rekrytera honom till partiet. Så Chang bär ju i alla fall någon form av skuld i detta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag