Strandhäll rasar mot återvandring – visar sig vara regeringspolitik

Annika Strandhäll (S). Bild: Faksimil riksdagen
  • Onsdag 25 maj 2022 2022-05-25
E-post 3222

”Kraftfulla insatser för ökad återvandring behövs även för somalier och afghaner.” Så står det i den kampanjbild från Sverigedemokraterna som får Annika Strandhäll (S) att rasa. Miljöministern får dock svar på tal när Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria M Stenergard länkar ett dokument som visar att även regeringen verkar för återvandring till Somalia.

I den första tweeten om SD-kampanjen riktar sig Strandhäll till Moderaterna och Ulf Kristersson och undrar vad de har för kommentarer till den.

Stenergard (M) svarar då med att länka till ett regleringsbrev från regeringen för Migrationsverket, som ger myndigheten rätt att använda anslag för att verka för återvandring.

Strandhäll ger sig emellertid inte och fortsätter sin pajkastning mot M.

Hon hävdar dessutom att det inte är regeringens politik att ”peka ut etniska grupper”.

Stenergard svarar då med en skärmdump av ett dokument från ett regeringssammanträde den 12 maj som visar att den regering som Strandhäll företräder också verkar för återvandring till Somalia genom bidrag till Migrationsverket.

I dokumentet från regeringssammanträdet står det som tredje punkt:

”Bidrag till Migrationsverket för att genomföra förstudie om återvändande och återintegrering till Somalia”.

Men Strandhäll ger sig inte. I ett svar till Tobias Billströms (M) retweet av Stenergard menar hon åter att det är en väsentlig skillnad på det som förordas i SD-kampanjen och regeringens politik.

”Varför skulle denna princip begränsas till just ukrainska medborgare?”

Kampanjbilden från SD är ett svar på regeringens besked att man vill hjälpa ukrainska flyktingar att återvända till sitt hemland.

Läs mer: Regeringen vill hjälpa ukrainska flyktingar med återvandring

I ett inlägg på Facebook skriver Jimmie Åkesson att samma princip bör gälla även somalier och afghaner som kommit till Sverige.

”Det är, på ett sätt, mycket glädjande att regeringen tycks dela den uppfattningen när det gäller de ukrainska medborgare som tagit sin tillflykt till Sverige, men det är också lite paradoxalt. Varför skulle denna princip begränsas till just ukrainska medborgare?”, skriver han i inlägget.

”Somalia, Irak, Syrien och Afghanistan är exempel på andra länder som skulle kunna vara aktuella för motsvarande åtgärder för återvandring”, fortsätter han.

Återvandring – tidigare S-politik

I likhet med denna har även tidigare S-regeringar verkat för återvandring i olika former.

I en skrivelse från Olof Palmes regering den 28 mars 1985 står det:

”Sverige ansluter sig till den internationellt vedertagna uppfattningen att frivilligt återvändande är den mest idealiska lösningen på flyktingproblem, om förutsättningarna härför föreligger.”

Vidare står det om åtgärder som regeringen var beredda att vidta för att hjälpa flyktingar och invandrare att återvända till deras hemländer. Däribland resebidrag.

”Sverige är berett att, som ett led i flyktingpolitiken, bistå flyktingar som tagits emot här och önskar återvända. Det står den enskilde invandraren och flyktingen fritt att inrikta sig på en permanent bosättning i Sverige eller på att så småningom återvända.”

Skrivelsen uppmärksammades först av användaren Per Laber på Twitter.

Socialdemokratiska regeringar har även tidigare verkat för återvandring till just Somalia.

Som svar på en skriftlig fråga från den tidigare riksdagsledamoten Yvonne Ruwaida (MP) den 5 juni 1998 skriver det tidigare statsrådet Pierre Schori (S):

”Jag kan bekräfta att representanter för UD och Invandrarverket nyligen besökt Somalia i syfte att studera förutsättningar för stöd till frivillig återvandring för dem som har permanent uppehållstillstånd och återvändande för dem som saknar skyddsbehov.”

Han skriver senare att regeringen ”avser fullfölja den politik som verkar för att underlätta frivillig återvandring och återvändande”, samt att domstolars utvisningsbeslut ska verkställas.

Att begränsa invandringen är heller inget nytt inom socialdemokratin. I en motion från bland annat Olof Palme den 24 januari 1980, då Socialdemokraterna var i opposition, kräver S en begränsad och kontrollerad invandring. Något som Nyheter Idag tidigare har skrivit utförligt om.

Nyheter Idag har sökt regeringen för en kommentar kring dokumentet från regeringssammanträdet. Ebba Kock, pressekreterare hos integrations- och migrationsminister Anders Ygeman, ber oss att mejla frågorna när vi når henne via telefon. Hon har inte återkommit vid tiden för denna publicering.

Läs mer: Palme 1980: ”Begränsa och kontrollera invandringen bättre”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag