Regeringen vill hjälpa ukrainska flyktingar med återvandring

Bild: Nyheter Idag
  • Fredag 20 maj 2022 2022-05-20
E-post 279

Nu vill regeringen satsa på återvandring av flyktingar. Men det gäller enbart flyktingar från Ukraina, där kriget mot Ryssland fortfarande rasar för fullt, rapporterar Svenska Dagbladet.

Anledningen är att många tidigare flyktingar från Ukraina börjat återvända till sitt hemland efter att stora delar av Ukraina befriats från de ryska inkräktarna. Därför ger regeringen Migrationsverket i uppdrag att undersöka hur man kan stödja återvandring till Ukraina.

– Förut var det främst män som skulle strida som åkte in i Ukraina via Polen, nu ser vi att det snarare är kvinnor och barn som återvänder, säger Anders Ygeman.

Läs även: Inga pengar till ukrainska flyktingar: ”Vill inte att någon ska fastna i ett bidragsberoende”

Migrationsverket har den senaste tiden fått flera förfrågningar om stöd för återvändande till Ukraina från både individer och organisationer, och nära 500 ukrainska flyktingar har i nuläget återkallat sina ansökningar om skydd i Sverige. En siffra som Ygeman tror kan vara högre.

– Jag tror att det finns starka incitament till att registrera sig när man kommer till Sverige. Däremot drar man kanske inte tillbaka sin ansökan det första man gör när man reser tillbaka. Man kanske inte vet hur det ser ut i den hemby man återvänder till, säger han.

Det svenska stödet för återvandring kan handla om information, hjälp med myndighetskontakt i Ukraina och om ekonomiskt bistånd för att finansiera återresan. Samtidigt flaggar Ygeman för att det finns risk ytterligare flyktingvågor om den ukrainska krigslyckan skulle vända.

– Vi måste förbereda både för att återvändandet ökar men också för att den ryska krigföringen ökar och att det då kommer fler flyktingar, säger Ygeman.

Läs även: Rädda Barnen: Diskriminerande att ukrainare får åka gratis

Läs även: Sonesson (M): Tillåt enbart flyktinginvandring från Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag