Svaren som fick Ylva Johansson godkänd: ”Vi behöver öppna fler lagliga och säkra vägar till asyl i Europa”

Ylva Johansson (S). Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Tisdag 8 okt 2019 2019-10-08
E-post 1196

BRYSSEL Ylva Johansson (S) godkändes tidigare i dag som EU-kommissionär. Nyheter Idag har tagit del av de svar som Johansson skickade in skriftligen efter att hon fått bakläxa i den muntliga utfrågningen. Bland annat försvarar hon räddningsbåtar på Medelhavet och menar att det inte är en pullfaktor som leder till ökad invandring till Europa. 

Den svenska regeringens nominering till EU-kommissionär Ylva Johansson godkändes på tisdagen som EU-kommissionär med ansvar för migration efter att hon skickat in skriftliga svar på kompletterande frågor från EU-parlamentets utskott.

I den inledande utfrågningen gick det tungt för Johansson efter bland annat frågor från Dansk Folkepartis Peter Kofod.

Nyheter Idag har tagit del av Johanssons skriftliga svar.

På en fråga från den ”gröna” gruppen (där MP ingår) om hur hon tänker öka räddningsarbetet på Medelhavet efter migranter från Afrika svarar Ylva Johansson att det aldrig kan räknas som en ”pullfaktor” att rädda människoliv.

Hon uppger vidare att räddningsaktionerna på Medelhavet lett till att färre har förlorat livet – samtidigt har färre dött i samband med att Italien slutat ta emot migrantbåtar.

Ylva Johansson lovar också att ta sig an en ”permanent” lösning för räddningsaktioner på Medelhavet.

Tidigare har Italien kriminaliserat aktivistorganisationer från att hjälpa migranter på havet. Det vill Ylva Johansson ha ”riktlinjer” emot. Hon skriver att det är hennes fasta övertygelse att detta aldrig ska vara kriminellt.

Ylva Johansson skriver i ett svar till GUE/NGL-gruppen (V:s grupp) att hon står upp för asylrätten.

”Att söka asyl i EU är en väldigt viktig del av våra värderingar”, skriver Johansson.

Hon fortsätter: ”Jag är övertygad om att vi behöver öppna fler lagliga och säkra vägar till asyl i Europa”.

Ylva Johansson – som satt i regeringen när terrorattacken på Drottninggatan inträffade och efteråt – svarar också på en fråga om terrorism och om hon kommer föreslå nya lagar gällande hur brottsoffer för terrorism behandlas.

Ylva Johansson skriver bland annat:

”Jag kan aldrig acceptera att offer för terrorism inte får det rätta stödet och hjälpen så länge som de behöver det.”

Efter attacken på Drottninggatan fick pappan till en av de mördade, Ebba Åkerlund, 60 000 kronor i skadestånd.

Läs mer: Italien slutade ta emot migrantbåtar – färre dog på Medelhavet

Läs hela dokumentet:

Ylva Johanssons svar på engelska

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag