Svårt att verkställa utvisningar – länder vägrar ta emot sina medborgare

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Onsdag 19 okt 2022 2022-10-19
E-post

Den blågula regeringen har som ambition att öka antalet utvisningar av personer som saknar rätt att befinna sig i landet. Men det finns ett problem – flera hemländer vägrar ta emot sina medborgare, rapporterar TT.

Just nu har gränspolisen omkring 14 000 ärenden med personer som ska utvisas. Men cirka hälften av dem kommer från länder som inte samarbetar med att ta emot sina medborgare, uppger Cajsa Velden, nationell chef för gränspolisen.

– Vi har en stor andel ärenden med människor som ska tillbaka till Afghanistan. Vi vet hur det ser ut där nu. Det finns ingen samverkanspartner och vi lyckas inte med att få i väg dem, säger hon till TT.

– Vi har stora volymer av verkställigheter men vinner ingen framgång alls. Det gäller även Irak och Somalia.

Personer som ska utvisas kan tas i förvar om det finns risk att de avviker eller inte samarbetar. Men Migrationsverket har i dag bara cirka 500 förvarsplatser i landet, och de flesta med utvisningsbeslut sätts på fri fot när de inte kan utvisas på grund av att hemlandet inte samarbetar.

– Det är alltid individuella prövningar. Men ska man tas i förvar måste det finnas en tänkt öppning att man ska kunna verkställa, säger Cajsa Velden till TT.

Läs även: Regeringen lovar jaga illegala migranter – biståndet ska användas som påtryckning för utvisningar

Den tidigare socialdemokratiska regeringen lovade vid årsskiftet att fler illegala migranter skulle utvisas.

– Vi ger ett uppdrag till polismyndigheten att intensifiera sitt arbete med att verkställa av- och utvisningar, sade dåvarande justitieminister Morgan Johansson till Sveriges Radio.

– Och det gör vi ju mot bakgrund av att det här är ett problem, inte minst när det gäller arbetslivskriminalitet, att människor som upprätthåller sig här illegalt, arbetar svart och i många fall också utnyttjas av oseriösa arbetsgivare och exploateras på olika sätt.

– De har inte rätt att vara i Sverige och då måste vi se till att polisen jobbar mer intensivt med att försöka hitta dem och utvisa dem.

Johansson och hans ministerkollega Anders Ygeman sade även till SVT att regeringen kunde komma att använda det svenska biståndet som påtryckning för att få motvilliga länder att ta emot sina medborgare.

–  Vi har väldigt många öppna ärenden där vi behöver kunna återvända människor. Länderna måste respektera grundläggande folkrättsliga principer och börja ta emot dem som är dömda för brott, men även frivilliga och tvångsmässiga återvändande, sade Johansson.

– Vi vill öka återvandrandet, inte minska biståndet. Men lever man inte upp till sina förpliktelser kommer Sveriges intresse att svalna, sade Ygeman (S).

Läs även: M: Gör som Danmark och skicka utvisningsdömda till Kosovo

Läs även: Misstänks ha våldtagit och kastat kvinna ned i gruva – fick utvisningsbeslut 2017

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag