Svenonius om bristen på skyddsutrustning: ”Jag tror ingen såg det komma”
STOCKHOLM Stockholms finansregionråd Irene Svenonius säger till Aktuellt att bristen på skyddsutrustning i Sverige beror på att många länder i världen stoppat sin export av skyddsutrustning på grund av pandemin, en utveckling Svenonius menar att ingen kunnat tänka sig ”i sin vildaste fantasi”.
Regionerna och Folkhälsomyndigheten har lättat på kraven för personlig skyddsutrustning inom vården i Sverige så att munskydd och långärmade skyddskläder numera inte anses behövas i alla situationer.
De sänkta kraven motiveras med att man fått ny kunskap om sjukdomen, men Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening är kritisk och menar att anledningen till att kraven sänkts är att det råder brist på nödvändig utrustning.
– Man måste ha en skyddsutrustning som vi som arbetar på golvet litar på. Vi gör ett enormt arbete, men man måste känna sig trygg. Att man nu ändrar reglerna efter tillgången är inte så tryggt för oss som står på golvet, säger Styrud till SVT:s Aktuellt.
Läs även: Många döda av corona i Stockholms förorter efter sena åtgärder
Irene Svenonius (M), finansregionråd och högsta ansvarig för sjukvården i Stockholm, säger i Aktuellt att hon litar på att rekommenderad utrustning ger tillräckligt bra skydd.
– Folkhälsomyndigheten tillsammans med Världshälsoorganisationen och Smittskydd Stockholm har ju gjort bedömningar av vilken skyddsnivå som behövs utifrån att man har lärt sig om virusets sätt att arbeta och hur det sprider sig vidare, och utifrån det har man ändrat rekommendationerna, säger Svenonius och fortsätter:
– Jag är ju politiker, jag är inte smittskyddsexpert, så jag måste ju precis som personalen förlita mig på att de här experterna gör de bästa bedömningarna.
Svenonius försäkrar i Aktuellt att rekommendationerna inte har att göra med att det råder brist på utrustning.
– Till mig har jag i alla fall fått ett entydigt besked att ”nej, det har inget samband med tillgången till smittskyddsutrustning, utan det här är att vi har ny kunskap om hur viruset uppträder”.
Läs även: Forskare föreslår masstester i ny rapport för att rädda liv och svensk ekonomi
Enligt Aktuellt har Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i tio års tid varnat regionerna för att man har för små lager inför en eventuell kris, men Svenonius menar att ingen kunde förutsäga att en pandemi skulle påverka möjligheten att importera skyddsutrustning från andra länder.
– Vi har ju ett eget bolag och ett eget lager, egen logistiklösning i Stockholm. Vi har tagit ett väldigt stort ansvar. Men att kunna förutse en hel pandemi där man till och med släcker ner europeiska leveranser, det tror jag inte någon hade kunnat tänka sig i sin vildaste fantasi.
– Att Frankrike och Tyskland satte upp och sade stopp, ni får inte leveranser av skyddsutrustning som finns i våra lager. Leveranser som var på väg till oss. Jag tror ingen såg det komma, säger Svenonius i Aktuellt.
Läs även: Politikerfiaskot bakom coronaträngseln i Stockholms lokaltrafik
Hej.
Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.