Svensk bakom dokumentär om NMR kan vinna pris i Norge – SVT visar inte filmen

Henrik Evertsson gjorde dokumentär om NMR. Foto: Javier Auris / NRK
  • Fredag 13 apr 2018 2018-04-13
E-post

NORGE Den svenske journalisten Henrik Evertsson är nominerad till flera norska pris för sin dokumentär om Nordiska motståndsrörelsen. Men i Sverige har SVT avböjt att sända den.
– Jag tror inte att den här filmen hade gått att göra i Sverige, säger Evertsson.

I dokumentärfilmen Rasekrigerne får tittaren följa aktivisterna inom nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Sverige, Norge och Finland. Bakom filmen står svensken Henrik Evertsson och den norska NRK-fotografen Jørn Norstrøm, och de ville skildra NMR utan att gå i polemik.

– Vi ville ge en helhetsbild. Vi följer dem under ett par års tid med början i Borlänge 2016 fram till förbudsprocessen i Finland i november 2017 [där tingsrätten beslutade att förbjuda NMR i Finland, reds. anm.], säger Henrik Evertsson.

Nu har filmen chansen att vinna flera priser i Norge. Den är nominerad till tv-priset Gullruten i flera kategorier, samt ett pris för grävande journalistik där vinnaren kommer att presenteras på en konferens i Tønsberg i helgen.

Rasekrigerne är inget klassiskt grävprojekt utan vi använder oss av en observerande metod som tar tid, kräver access och förtroende från de medverkande. Om tävlingsjuryn vill ge pris för vår metod istället för ett klassiskt grävprojekt så har vi goda vinstmöjligheter, säger Henrik Evertsson.

Fått kritik från vänstern

Han kommer från Östersund och har jobbat där som journalist och fotograf. Det var när han pluggade bildjournalistik i Oslo som han kom på idén till en dokumentär om NMR. När han sedan praktiserade på norska NRK:s dokumentärprogram Brennpunkt blev det till en tv-produktion, och kollegan Jørn Norstrøm hoppade på projektet.

Evertsson tyckte att den journalistik som gjordes om NMR ofta hade ett utifrån-perspektiv där experter och andra fick kommentera organisationen, men inte medlemmarna själva.

– Jag var intresserad av att höra hur de tänker och vad de står för och varför den här kampen är så viktig för dem. Jag ville prata med dem och inte om dem.

Metoden att ställa öppna frågor och låta nationalsocialisterna komma till tals och förklara sig själva har fått kritik i Norge, mestadels från den politiska vänstern och antirasistiska organisationer.

– Det har kommit kritik, bland annat från Antirasistisk Senter. Jag får väl säga det att jag hade blivit förvånad om de inte hade reagerat på den här filmen. Det hade varit mer överraskande, säger Henrik Evertsson.

Har inte sänts i Sverige

– Jag har upplevt att den där metoden är väldigt bra att använda för vi får mer uttömmande svar och mer förståelse för vilka de centrala aktörerna i Nordiska motståndsrörelsen är genom att använda den metoden istället för en anklagande metod. Jag är inte säker på att den hade varit mycket bättre.

Läs Henrik Evertssons egen metodredovisning här.

Rasekrigerne har sänts i norska public service-kanalen NRK och den finska motsvarigheten YLE. Men trots att filmen mestadels handlar om den svenska grenen av NMR har SVT tackat nej.

– Det kanske är bättre att vända sig till SVT för att få en mer utförlig förklaring till det. De har i alla fall valt att inte visa filmen och det är ju beklagligt, tycker jag, eftersom den tar ganska stor utgångspunkt i ett svenskt perspektiv.

– Det hade ju varit väldigt kul att visa den i Sverige, med tanke på att den har visats i Finland (där NMR har förbjudits) och Norge. Jag tror det finns ett intresse i Sverige för att se den, säger Henrik Evertsson.

SVT svarar

Evertsson tycker att Sverige skiljer sig en del från de andra nordiska länderna – här är det svårare att prata om vissa saker. Det kan ha något att göra med att filmen inte har visats.

– Jag upplever att det är lättare att prata om och göra journalistik om kontroversiella teman i Norge än i Sverige, det tycker jag definitivt. Jag tror inte att den här filmen hade gått att göra i Sverige.

Ulf Johansson, projektledare på SVT:s samhällsredaktion, bekräftar att filmen har diskuterats på Uppdrag granskning.

– Det var före min tid. Men utgångspunkten är att det är mer en dokumentär än ett granskande program. I Uppdrag gransknings uppdrag finns kravet att det ska handla om granskande journalistik, säger Johansson.

Vilka skäl som föranlett att andra redaktioner inom SVT valt att inte sända dokumentären är oklart.

Hela filmen kan ses här på NRK:s sajt.

Läs även: Ledare för Nordiska motståndsrörelsen döms för hets mot folkgrupp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag