Ledare för Nordiska motståndsrörelsen döms för hets mot folkgrupp

Foto: Wikimedia commons
  • Tisdag 2 jan 2018 2018-01-02
E-post 4

STOCKHOLM Stockholms tingsrätt meddelar idag den 2 januari att nazistledaren Simon Lindberg döms för hets mot folkgrupp. Lindberg är ledare för Nordiska motståndsrörelsen och döms nu till villkorlig dom och dagsböter för att ha höjt sin näve och skrikit ”hell seger” i samband med en demonstration i Stockholm den 16 december 2016.

Simon Lindberg, ledare för Nordiska motståndsrörelsen, döms till villkorlig dom och dagsböter för att ha ropat ”hell seger” och lyft sin hand vid en demonstration i Stockholm den 12 november 2016, uppger Expressen.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, höll en demonstration i centrala Stockholm under december 2016. I samband med demonstrationen skedde en del våldsamma sammandrabbningar mellan nazisterna och motdemonstranter. Polisen omhändertog fler än 100 personer.

Nazistledaren Simon Lindberg polisanmäldes för hets mot folkgrupp då han höjde sin arm med knuten näve och skrek ”hell seger” flera gånger som avslutning på talet.

Domen meddelades av Stockholms tingsrätt under den 2 januari. Åklagaren menar att domen ska ses i sitt sammanhang och menar att gesten måste ses som en anspelning på rashat.

– Min bedömning var att det sammanhang som den här gesten och uttalandet gjordes var att referera till nazismen under 30- och 40-talet i Tyskland och därmed också en anspelning på deras idéer om rashat och rasöverlägsenhet, sa kammaråklagare Olof Vrethammar i samband med rättegången.

Tingsrätten följer åklagarens bedömning och dömer Lindberg för hets mot folkgrupp.

”Det utrop, ”hell seger”, och den hälsningsgest som Simon Lindberg utfört avser otvivelaktigt ett sådant meddelande som avses i bestämmelsen”, skriver domstolen och syftar på lagstiftningen om hets mot folkgrupp.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag