Svenska Institutet delade hatisk tweet om nya regeringen: ”Har blivit hackat”

Bild: Tulledu/CC0
  • Torsdag 15 sep 2022 2022-09-15
E-post 84

På onsdag kväll retweetade Svenska Institutets oficiella Twitterkonto en tweet som kallade svenskar dumma och antydde att den nya regeringen kommer ”spela Putin i händerna”. Svenska Institutet uppger att deras konto blivit hackat och att intrånget kommer att polisanmälas.

Svenska Institutet är en statlig myndighet som grundades 1945 och har till uppgift att ”bygga relationer och förtroende för Sverige i världen” enligt institutets egen hemsida.

På onsdag kväll retweetade emellertid institutets oficiella Twitterkonto ”Sweden” en engelskspråkig tweet som anklagade svenskar för att vara ”dumma”, antydde att den nya regeringen kommer ”spela Putin i händerna” och uppmanade avgående statsminister Magdalena Andersson att vara redo att komma tillbaka.

”Twitterkontot @sweden har blivit hackat. Vi står inte bakom det retweetade inlägget och har kontakt med Twitter just nu för att utreda saken. Vi kommer även att polisanmäla intrånget, som vi ser mycket allvarligt på” skriver Tulle Durling på Svenska Institutet till Nyheter Idag.

Svenska Institutet har också gått ut med uppgiften att kontot blivit hackat på Twitterkontot ”Sweden”.

Svenska Institutet har tidigare rönt uppmärksamhet när man låtit olika svenska twittrare gästtwittra från Sweden-kontot, och ett av de gästande kontona använde en omfattande politisk blocklista, vilket i praktiken blev ett statligt åsiktsregister.

Läs även: Här kan du söka på dig själv i det statliga åsiktsregistret

Läs även: Här rasar Pewdiepie när han hittar sig själv i Nyheter Idags sökbara register från Svenska Institutet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag