Här rasar Pewdiepie när han hittar sig själv i Nyheter Idags sökbara register från Svenska Institutet

  • Tisdag 23 maj 2017 2017-05-23
E-post 421

VÄRLDEN ”Sweden? Sweden!? Why?”, utbrister Youtubefenomenet Pewdiepie dramatiskt när han upptäcker sig själv i Nyheter Idags sökbara register från Svenska Institutet över misstänkta nazister, homohatare och högerextremister. – Statens har med mig i deras hatregister, säger han till tonerna av dramatisk musik.

Efter att Nyheter Idag publicerade svenska statens åsiktsregister, där vem som helst kan söka på sig själv, har Youtubefenomenet Pewdiepie hittat sig själv i registret. Nu talar han ut i en dramatisk video inför sina fans på Youtube om hur det känns att vara listad i det statliga åsiktsregistret.

– Vad är det jag gjort? utbrister han på engelska.

– Vad i helvete är det jag har gjort? Varför hatar ni mig, Sverige? fortsätter han.

I bakgrunden syns bilder från Nyheter Idag där han har sökt på sitt eget namn i den databas som kommer från Svenska Institutet.

Ska bättra på Sverigebilden utomlands

Registret upprättades av Svenska Institutet för att blockera Twitteranvändare som ägnar sig ”åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter”, förklarade myndigheten på sin egen hemsida. Även Twitteranvändare som i framtiden bedömdes skulle kunna ägna sig åt sådant blockerades och fanns alltså med i registret.

Efter att myndigheten fått omfattande kritik för att i praktiken upprättat ett åsiktsregister valde myndighetens generaldirektör, i samråd med tjänstemän, att radera hela registret. När Nyheter Idag talade med yttrandefrihetsexperten Nils Funcke berättade han att det troligen var otillåtet att radera registret. Tidigare har Nyheter Idag berättat att en lång rad kändisar hittat sig själva i databasen.

Svenska Institutet har som uppgift att sprida en positiv bild av Sverige utomlands. Ett antal Twittrare har, efter skandalen som omgärdat Svenska Institutet, skämtat att myndigheten i vart fall nu ger en rättvis bild av Sverige.

Nu får Sveriges statliga åsiktsregister ytterligare uppmärksamhet genom Pewdiepie som har 55 miljoner följare på Youtube.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag