Svenska IS-kvinnor ska utvisas: ”Skyldighet att ta emot”

Foto: Skärmdump från SVT
  • Torsdag 10 jun 2021 2021-06-10
E-post 547

SVERIGE/SYRIEN Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien tänker utvisa flera svenska kvinnor som sitter fångna i IS-läger i regionen. Det rapporterar Sveriges Radio och svenska utrikesdepartementet har underrättats om planerna.

Anledningen till att kvinnorna ska utvisas är att det lokala självstyret inte har tillräckligt med bevis för att kunna döma dem för något brott. Utvisningarna kommer att ske under de kommande månaderna.

– Det är så snart som möjligt. De som vi är klara med att utreda ska utvisas. Och det hoppas vi ska börja ske under tidig höst, säger Shiyar Ali, självstyrets representant i Sverige, till Ekot.

Ett 30-tal kvinnor och runt 40 barn som har koppling till Sverige tros finnas i IS-lägren. Hur många av dem som kommer att utvisas är oklart.

Tidigare har kvinnor rymt från lägren och tagit sig till Sverige, men detta är första gången som kurderna bestämmer sig för att utvisa några kvinnor.

Svenska utrikesdepartementet informerades om planerna i slutet av förra veckan. Till Ekot skriver man:

”Om kvinnorna utvisas har vi, liksom andra berörda stater, en skyldighet att ta emot våra egna medborgare och ett intresse av att det sker på ett säkert sätt i enlighet med gängse internationell praxis – och ska verka för detta. Svenska myndigheter har en god beredskap.”

Läs även: Bröder döms för misshandel av tonårstjej på öppen gata

Läs även: Trio inför rätta för grovt våld mot polis på kvällspromenad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag