Svenskar ”panikbokar” resor söderut trots ”skräckvärmen”

Bild: Maciej Serafinowicz/Unsplash
  • Onsdag 19 jul 2023 2023-07-19
E-post

Trots rubriker i medier om ”monstervärme” som gör att ”turister kollapsar” i medelhavsområdet ökar försäljningen av resor till medelhavsländerna. En anledning tros vara det regniga juli-vädret i Sverige.

Den senaste tiden har svenska medier rapporterat om ”monstervärme” i medelhavsländer som Italien. Förr veckan varnade exempelvis sajten Omni för att ”turister kollapsar i Italiens monstervärme”.

Det verkar emellertid inte avskräcka semesterfirande svenskar. På tisdagen rapporterar Aftonbladet att ”regnet får svenskar att panikboka resor till skräckvärmen” vid Medelhavet.

”Trots larmen från Sydeuropa råder köpfest på resor till medelhavet under juli och augusti” skriver tidningen, och konstaterar att bokningarna hos researrangören TUI har ökat med 15 procent de senaste 30 dagarna, jämfört med samma period förra året.

– När det blev varmt i Sverige tidigare i somras dog bokningarna i princip helt. När det sämre vädret kom tog det ordentlig fart igen, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI, till Aftonbladet.

Aftonbladet: Avskräcker inte den extrema värmen?

– Värmen avskräcker inte, nej. Det mest avgörande för resebokningarna är vädret hemma.

Researrangören Apollo upplever en liknande trend. Hos dem har bokningarna gått upp med 20 procent, jämfört med samma period 2022.

– Vi ser ett ökat tryck på att komma iväg till sol och värme kring Medelhavet. Bokningskurvan stiger i takt med att prognoserna om regn blir säkrare, säger Martina Krantz, pressansvarig för Apollo, som själv nyligen semestrat i nordvästra Grekland.

– Det är absolut varmt, men man kan fortfarande ha det väldigt bra på semestern om man planerar att vistas i skugga och tar det varsamt med solen och inte tränar på dagen, säger hon.

På Twitter är många tveksamma till mediarapporter om värmerekord och ”skräckvärme” i medelhavsområdet.

Läs även: Pascalidou rasar när Beckman skärmdumpar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag