Sverige överger feministisk utrikespolitik
Sverige kommer överge den tidigare regeringens benämning ”feministisk utrikespolitik”, säger den nytillträdde utrikesministern Tobias Billström (M) i SVT:s Aktuellt.
– Användningen av begreppet feministisk utrikespolitik har lett till att etiketten skymt innehållet i politiken, och därför kommer regeringen utmönstra det och inte använda det längre, säger Billström och tillägger:
– Men jämställdhet kommer vi alltid att stå för.
Istället kommer den svenska utrikespolitiken hädanefter gå ut på att ”främja svenska intressen på alla områden” enligt Billström.
– Den främsta uppgiften för den svenska utrikespolitiken är naturligtvis att främja svenska intressen på alla områden, som samtidigt leder till att andra länder som vi samarbetar med har nytta av oss och vi av dem.
Läs även: Linde i möte med Irans utrikesminister – mitt under brinnande protester
Billström uppgav redan tidigare under tisdagen att den feministiska utrikespolitiken kommer skrotas, vilket fick tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) att gå i taket.
”Det första besked som den nye utrikesministern lämnar är att man överger den feministiska utrikespolitiken. Det är en tydlig signal om att högerregeringen inte tänker stå upp för och driva kvinnors och barns rättigheter på samma aktiva sätt som s-regeringen” skrev Johansson i ett inlägg på Twitter.
Det första besked som den nye utrikesministern lämnar är att man överger den feministiska utrikespolitiken.
Det är en tydlig signal om att högerregeringen inte tänker stå upp för och driva kvinnors och barns rättigheter på samma aktiva sätt som s-regeringen. Mycket oroande.-> pic.twitter.com/v4IE0lonVN
— Morgan Johansson (@johanssonmorgan) October 18, 2022
Den feministiska utrikespolitiken lanserades av Stefan Löfvens första regering i oktober 2014, och skulle innebära att ”all utrikespolitik ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.”
Konceptet har emellertid fått kritik, bland annat för regeringens täta band med den islamistiska och kvinnoförtryckande regimen i Iran. I synnerhet kritiserades regeringen för ett statsbesök i Iran år 2017, då den svenska delegationens kvinnliga medlemmar, bland dem dåvarande handelsminister Ann Linde, bar hijab.
Läs även: Här mörkar SVT handelsminister Ann Lindes slöja på mötet i Iran