Sverige får en helfeministisk utrikespolitik – ”Vi kommer utgå från att motverka könsmaktsordningen i världen”

Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Torsten Hellberg
  • Lördag 4 okt 2014 2014-10-04
E-post

STOCKHOLM Nu står det klart att alla högre poster i Utrikesdepartementet utgörs av kvinnor. Såväl de politiska posterna som tjänstemannaposterna besätts av kvinnor. Detta rapporterar Sveriges Radio i en artikel ikväll.

I rollen som utrikesminister ser vi Margot Wallström (S) som gör comeback i rikspolitiken efter lång frånvaro. Biståndsminister blir Isabella Lövin (Mp). Till tjänstemannastaben utsågs idag Ulrika Modéer (Mp) till statssekreterare och Annika Söder till kabinettsekreterare.

– Det betyder att vi är den politiska ledningen på UD, och det är första gången som det bara är kvinnor i den ledningen, uppger Annika Söder till SR.

Målet är att motverka könsmaktsordningen

Vilken påverkan en helkvinnlig ledning kommer att få på utrikespolitiken är i dagsläget osäkert. Men för kvinnorna i toppen är målet tydligt, erfar Sveriges Radio när de pratar med dem.

– Det betyder naturligtvis att vi väldigt starkt kommer att driva det som Margot Wallström har benämnt ”en feministisk utrikespolitik”. Det betyder att vi kommer utgå från att motverka könsmaktsordningen i världen, och det gäller ju det bästa för både män och kvinnor. Inte bara för kvinnor, säger Annika Söder i intervjun med SR.

Sverige erkänner Palestina – USA reagerar negativt

Sverige har nyligen som enda EU-land gått ut och sagt att man ska erkänna Palestina som stat. Detta är ett besked som inte mottogs väl av USA:s utrikesdepartement och frågan skiljer även Sverige från många andra EU-länder som varit mer avvaktande i frågan.

– Sveriges erkännande kommer allt för tidigt. Vi stöder en palestinsk stat, men det kan bara bli verklighet genom förhandlingar och en lösning som båda parterna är överens om, säger talespersonen för USA:s inrikesdepartement Jen Psaki till nyhetsbyrån Reuters.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag