Sverigedemokrater i storbråk på Facebook om Kent Ekeroth

Bilden är ett montage. Foto: Wikpedia, Nyheter Idag och Faksmil SVT.play,
  • Onsdag 21 jun 2017 2017-06-21
E-post 321

SVERIGE Sverigedemokrater och före detta Sverigedemokrater bråkar med varandra om vad man får och inte får säga om riksdagsledamoten Kent Ekeroth. Framförallt är det Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, som får kritik för han sagt att Ekeroth inte kan företräda partiet om Ekeroth döms för våldsbrott. 

Personer som har eller tidigare haft framträdande positioner inom Sverigedemokraterna bråkar med varandra i sociala medier. Det bråkas om huruvida det är rätt av Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, att uttala sig om att riksdagsledamoten Kent Ekeroth inte kan företräda partiet förutsatt att han döms för våldsbrott.

Det var i höstas som Kent Ekeroth, 35, slog en man i ansiktet i en krogkö. Anledningen ska ha varit för att mannen sagt något dumt till Ekeroth. Enligt Ekeroth var det inte Ekeroth som började, i själva verket ska mannen ha slagit honom först.

Om Ekeroth blir dömd för den ringa misshandel han åtalats för anser Mattias Karlsson att Ekeroth inte längre kan företräda partiet.

Karlssons uttalande har bland annat fått Ekeroths kompis, den före detta SD-toppen, Erik Almqvist att bli mycket upprörd. Almqvist lämnade Sverigedemokraterna efter att han gått runt på stan med järnrör, bland annat tillsammans med Kent Ekeroth, och muckat gräl med komikern Soran Ismail samt kallat en svensk kvinna för hora samt försökt sparka till en okänd berusad man. När Almqvist konfronterades ljög han om att han inte gjort det han anklagades för.

Det visade sig sen att anklagelserna stämde. Kent Ekeroth hade nämligen filmat allt ihop. Kort därefter lämnade Erik Almqvist Sverigedemokraterna

Nu har Almqvist, i ett inlägg på Facebook, publicerat en bild på Grima Ormtunga och kung Theoden från Sagan om ringen. Grima ormtunga var först en trogen rådgivare till kung Theoden men svek honom sedan när han istället började tjäna den onde trollkarlen Saruman. Till bilden har Almqvist författat en text där han kommenterar att Sverigedemokrater kommenterar Kent Ekeroths misshandelsåtal.

”Det känns mycket obehagligt att nu se hur partikamrater till Kent föregår rättsprocessen med dolkhugg mot sin kollegas rygg. I synnerhet när dessa partikamrater deklarerar inför de 7-klöverpolitiker som sitter i nämnden i tingsrätten, att om de fattar ett visst beslut så kan det manövrera ut den rikspolitiker som i åratal har varit den politiska och mediala vänsterns hat- och orosobjekt nummer ett. Ur riksdagen, partiet och politiken”

Mattias Karlsson har svarat på Almqvists Facebookinlägg.

Om det är mig du syftar på Erik, så har jag inte gjort något annat än att svara på frågor kring hur partiets generella policy ser ut för våldsdömda personer. Det är en policy som gäller på alla nivåer. Tycker du att det är en felaktig policy att personer som nyligen dömts för våldsbrott inte skall kunna inneha förtroendeposter? Eller tycker du att vi skall göra undantag från denna policy för högt uppsatta personer som vi personligen känner och att denna policy bara skall gälla för gräsrötter på fullmäktigenivå?”

Almqvist skriver tillbaka. Han menar att Karlsson försöker vrida hans ord och att Kent Ekeroth behöver stöd.

”Det jag vänder mig mot är att i detta specifika sammanhang, och i detta konkreta läge när Kent är odömd och behöver stöd, uttala att Kent ska gå vid dom. Inte bara för att signalvärdet är starkt, utan också för att det faktiskt kan påverka rättsprocessen i en instans där majoriteten som ska bedöma Kent inte är jurister utan aktiva politiska motståndare”.

”Ditt inlägg behöver för övrigt inte vridas. Det är vridet nog ändå. Bilden i kombination med de sista meningarna saknar all sans och balans. Som sakupplysning kan jag för övrigt nämna att det inte är några politiskt tillsatta nämndemän som medverkar i den här rättegången”, svarar Karlsson tillbaka.

Under onsdagskvällen skriver Mattias Karlsson i ett inlägg på sin Facebook att han fått kritik för sina uttalanden varpå han klargör sin hållning i frågan utifrån två principer.

”1. Sverigedemokraterna skall inte på någon nivå företrädas av personer som nyligen blivit dömda för våldsbrott.

2. Om någon inom partiet får en direkt, personlig uppmaning av vår valde partiledare kring sin tjänsteutövning, så skall den uppmaningen följas. Det bör inte vara valfritt.

Det står naturligtvis var och en fritt att kritisera mig för att jag förfäktar dessa principer och det står naturligtvis var och en fritt att tycka motsatsen, det vill säga att SD, trots att vi aspirerar på att bli landets ledande parti inom lag och ordning, ändå skall ha dömda våldsbrottslingar som höga företrädare för partiet och att uppmaningar från vår partiledare kan hanteras lite som man vill och bara behöver följas om man känner för det.”

Här kan du läsa Erik Almqvists Facebookinlägg.

Här kan du läsa Mattias Karlssons Facebookinlägg.

Enligt Fria Tider har även Kent Ekeroths tvillingbror, Ted Ekeroth, Mattias Karlssons exfru samt Mattias Karlssons exflickvän lagt sig i bråket.

Vem har rätt?
833 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag