Sveriges Kommuner och Landsting spred bluffstatistik om svenska vårdköer innan valet

Genrebild. Foto: Flickr
  • Torsdag 11 okt 2018 2018-10-11
E-post 1796

En rapport från SKL, Sveriges kommuner och landsting, som spreds innan valet visade att svensk sjukvård låg i topp i en jämförelse med tolv EU-länder, bland annat vad det gällde vårdköer. Men nu har tidskriften Sjukhusläkaren visat att rapporten byggde på felaktig statistik, där de svenska väntetiderna beräknades från ett senare datum i vårdprocessen än andra länder. 

Under sommaren spreds en internationell jämförelse av sjukvården i tolv EU-länder, som visade att Sverige var i topp vad gällde bland annat väntetider. Rapporten omskrevs i bland annat Svenska Dagbladet, och Magasinet Paragraf använde den som ett exempel i en krönika på hur bra det går för Sverige.

Nu avslöjar tidskriften Sjukhusläkaren att SKL:s jämförelse av väntetider var en statistisk bluff, där de svenska väntetiderna räknades från en senare tidpunkt än väntetiderna i Danmark, Norge och Finland, som Sverige jämfördes med i rapporten.

Läs även: Satsning misslyckades: Långa väntetider för behandling av prostatacancer

De danska och norska väntetiderna beräknades enligt Sjukhusläkarens granskning från att remissen skickades in till specialistsjukvården, medan de finska väntetiderna beräknades från den dag remissen behandlats och patienten satts upp på en väntelista.

De svenska väntetiderna räknades från den dag att beslut om operation hade fattats. Enligt Sjukhusläkaren innebar detta att de svenska väntetiderna i SKL:s beräkningar ”skulle bli veckor och månader längre för vissa diagnoser” om de mättes på samma sätt som grannländerna. Men istället presenterades de beräknade väntetiderna i rapporten som om de hade varit likvärdiga.

Sjukhusläkaren konstaterar också att rapporten saknar jämförelser med länder som Tyskland, Frankrike, Schweiz, Österrike­­ och Belgien, vilka inte rapporterar väntetider till OECD, men har rankats i topp för väntetider i andra jämförelser.

Enligt Sjukhusläkaren beror felet på att SKL inte tog hänsyn till att länder rapporterar väntetider på olika sätt.

Hans Karlsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL, säger till Dagens Medicin att Sjukhusläkaren har rätt i sin kritik, men menar att SKL saknar resurser för att kvalitetsgranska materialet i sin egen rapport.

– De har verkligen lagt ner ett researchjobb på det här och riktigt de resurserna har vi kanske inte att lägga ner på ett sånt arbete. Vi har valt att utgå från riktigheten i OECD:s material. Men vi plockar såklart med oss erfarenheterna från Sjukhusläkarens granskning för vårt fortsatta arbete, säger Karlsson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag