Satsning misslyckades: Långa väntetider för behandling av prostatacancer

Genrebild. Foto: Flickr
  • Måndag 21 aug 2017 2017-08-21
E-post 1

SVERIGE Varje år får 10 000 svenska män diagnosen prostatacancer. Vårdköerna för behandling är väldigt långa och endast 5-10 procent blir opererade inom den rekommenderade tiden. Kaoset består trots en satsning som infördes för två år sen för att minska väntetiderna.

Väntetiderna för att få påbörja behandling för prostatacancer är långa och bara 5-10 procent får behandling inom 60 dagar, som är den rekommenderade väntetiden, det uppger Sveriges Radio.

Lars Krantz är en av de 10 000 män i Sverige som varje år får diagnosen prostatacancer. Krantz fick diagnosen hösten 2016 och har väntat flera månader i vårdköer.

– Jag skulle till en magnetröntgen så man skulle kunna se tumören, men det tog också väldigt lång tid, det var inte förrän i mars som jag hamnade på magnetröntgen. Kan du tänka dig det? I mars! Då hade jag väntat sedan i oktober men så gick tiden och inget hände. Man har cancer och det är svårt att låta bli att tänka på det, säger Krantz, till Sveriges Radio.

För två år sen infördes det standardiserade vårdförloppet som skulle säkerhetsställa att väntetiden för en operation inte skulle överstiga 60 dagar.

Enligt Ingela Frank Lissbrant, överläkare på onkologmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, har det standardiserade vårdförloppet inte påverkat tillräckligt och vårdköerna är fortfarande långa.

– Väntetiderna för män med prostatacancer är oacceptabelt långa. Vissa delväntetider har blivit något kortare sen det standardiserade vårdförloppet infördes, och trenden är positiv, men det går alldeles för långsamt, och vi är långt ifrån de målnivåer vi har satt för våra patienter, säger Lissbrant, till Sveriges Radio.

Vidare förklarar Lissbrant att det råder en enorm brist på specialistläkare vilket innebär att det är väldigt svårt att effektivt förkorta tiden för vårdköerna.

– Det kommer att behövas dramatiskt ökade resurser. Vi är för få sjuksköterskor, för få urologer, onkologer, röntgenläkare och patologer, säger Ingela Frank Lissbrant.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag