Sveriges Radio anklagar USA för ”attentat” mot dödad Al-Quaida-ledare

Bild: Hamid Mir/CC BY-SA 3.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 3 aug 2022 2022-08-03
E-post

Ett ”attentat” mot ”den mördade” Ayman al-Zawahiri. Så beskrev Sveriges Radio helgens amerikanska drönarattack i Kabul som dödade Al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri, utpekad som hjärnan bakom terrorattackerna mot USA den 11 september 2001.

På lördagen dödades terroristen Ayman al-Zawahiri, ledare för Al Qaida och utpekad som hjärnan bakom terrorattackerna mot USA den 11 september 2001, i en amerikansk drönarattack, sade USA:s president Joe Biden på en presskonferens på måndagen.

– Jag godkände ett precisionsangrepp som skulle ta bort honom från slagfältet, en gång för alla, sade Biden bland annat.

Läs även: Sveriges Radio Arabics hånfulla ursäkt efter Busch-skandalen

Sveriges Radio är emellertid kritiska till den amerikanska attacken mot terrorist-ledaren, som tog över Al-Qaida efter att den tidigare ledaren Usama bin Ladin dödats i en amerikansk räd 2011.

När P1 Morgon tar upp al-Zawahiris död i sin sändning på tisdagen, kallar nämligen programledaren den amerikanska attacken för ett ”attentat”, ett ord som annars har betydelsen politiskt mord eller terror-attack.

Programledaren presenterar inslaget genom att referera till ”det amerikanska drönarattentatet”, och använder sedan begreppet flera gånger i sändningen, när hon kallar attacken för ”ett lyckat attentat i Kabul” och ”attentatet i helgen”, medan al-Zawahiri kallas för ”den här nu mördade mannen”.

Sveriges Radios ordval har tidigare uppmärksammats av bland andra kontot Granskning av Public Service på Twitter.

Nyheter Idag har sökt P1 Morgon för kommentarer kring deras ordval.

Läs även: Sveriges Radios VD: Extern utredning av oss bryter mot grundlagen

Läs även: Sveriges Radio stoppade gräv om PISA-skandalen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag