Sveriges Radios VD: Extern utredning av oss bryter mot grundlagen

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 12 maj 2021 2021-05-12
E-post

En extern utredning av Sveriges Radio skulle bryta mot Sveriges grundlag, enligt Sveriges Radios VD Cilla Benkö. Tidigare har Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, krävt en extern och oberoende utredning av förhållandet mellan en reporter på Sveriges Radio och en islamist som är klassad som säkerhetsrisk.

Efter att sajten Doku avslöjat att en reporter på Sveriges Radio inlett ett privat förhållande med en islamist som klassas som säkerhetsrisk krävde Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, en extern och oberoende utredning av fallet.

– Det här handlar inte bara om journalistisk etik utan är en säkerhetsfråga i vidare mening. Sveriges Radio är en viktig del av det psykologiska försvaret. Företaget är klassat som skyddsobjekt, något man själv gärna framhåller i olika sammanhang, sade Wilhelm Agrell till Svenska Dagbladet.

Läs även: Professor kräver utredning av islamistskandalen på Sveriges Radio: ”Fakta måste redovisas”

I ett debattinlägg publicerat av Svenska Dagbladet skriver Sveriges Radios VD Cilla Benkö att det slags utredning Agrell föreslår skulle strida mot Sveriges grundlag.

I artikeln skriver Benkö bland annat att ”Sveriges Radio är ett medieföretag och är ingen myndighet, vi är inget statligt bolag och vi lyder inte under offentlighetsprincipen”, och att detta innebär att tryckfrihetsförordningens källskydd gäller för Sveriges Radio.

”Ingen får undersöka hur Sveriges Radios reportrar arbetar” skriver Benkö, och hänvisar till Granskningsnämnden för granskning av Sveriges Radios publiceringar, och till länsstyrelsen när det gäller en eventuell granskning om Sveriges Radio följer säkerhetsskyddsförordningen.

Läs även: Reporter på Sveriges Radio hade relation med islamistisk säkerhetsrisk

Läs även: ”Skolboksexempel på diskriminering” – Cilla Benkö och Sveriges Radio massanmält för rasistisk personalpolicy

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag