Sveriges Radio står upp för sin opartiskhet – politiskt färgade medarbetare kan stängas av inför valet
Sveriges Radios valriktlinjer sjösätts tre månader tidigare än vanligt. Något som bland annat innebär att medarbetare som gett uttryck för politiska åsikter hamnar i karantän fram till valet. Det uppger Journalisten som var först att berätta om nyheten.
Reglerna trädde i kraft från och med 1 mars. Det innebär att Sveriges Radio ska vara extra noggranna med opartiskhet och saklighet. Bland annat ska inte politiker och debattörer bjudas in i andra sammanhang än i sin roll som politiker eller opionionsbildare. Reglerna innebär också en tillfällig skärpning för medarbetare och uppdragstagare (det kan handla om exempelvis programledare som inte är fast anställda).
Huvudregeln fram till valet är nu att man inte får ha någon del i program eller sändningar om det innebär att man påverkar innehållet om man samtidigt är med i ett politiskt parti eller på något sätt – privat eller i tjänsten – tagit offentlig ställning i en valfråga.
I ett blogginlägg skriver Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio, att: ”Vi ska göra allt detta med samma oberoende och opartiskhet som alltid. Vi ska vara en öppen arena mellan alla de åsiktspoler som finns i ett 360 graders åsiktsspektrum. Vi vet att vi speciellt på denna punkt kommer vi att granskas av många, och så ska det vara…”
En välkänd radioröst – bland annat i Ring P1 – som även profilerat sig som debattör inom migrationsfrågan, tiggerifrågan och klimatfrågan, är Alexandra Pascalidou. Hon riskerar nu att hamna i karantän fram till valet. Hon har bland annat tidigare gjort tydliga ställningstaganden mot Sverigedemokraterna och norska Fremskrittspartiet och producerat en podd på uppdrag åt Utrikesdepartementet.
Istället för att sabba klimatet med flygresa till Rinkeby i Stockholm kunde norska Listhaug besöka sitt eget segregerade Grønland i Oslo.
— Alexandra Pascalidou (@pascalidou) 29 augusti 2017
Nyheter Idag ringde upp Björn Löfdahl för en kommentar.
Kommer Alexandra Pascalidou att medverka i Sveriges Radio fram till valet?
– Jag diskuterar inte personalfrågor med utomstående. Det är mellan oss och de medverkande, svarar Björn Löfdahl diplomatiskt.
Han utvecklar:
– Det är dessutom varje enskild ansvarig utgivare för varje program och kanal som för den diskussionen med anställda och uppdragstagare.
Jag hade tänkt att fråga om Täppas (Fogelberg, som vid flera tillfällen i Ring P1 gjort värderande uttalanden om Sverigedemokraterna). Men jag antar att du inte tänker kommentera honom heller då.
– Nej.
Du skriver ”Vi ska göra allt detta med samma oberoende och opartiskhet som alltid.” Är ni alltid opartiska?
– Vi är inte opartiska i varje enskilt ögonblick. Vi strävar efter att vara det. Det är kravet. Det finns inga helt ofelbara journalister. Inte heller våra journalister.