Sveriges Radios vänsterprogram ”Sommar” får konkurrens – Här är Sommarpodden

Rebecca Uvell (t.h) tar upp kampen mot vänstervriden statsmedia. Till vänster Rebeccas make Markus Uvell. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Onsdag 8 jul 2015 2015-07-08
E-post

STOCKHOLM Är du trött på att höra kulturarbetare sprida än mer vänsterpropaganda i statlig radio förklätt till ”opartiska” Sveriges Radio Sommar? Då kan Rebecca Uvells nya intiativ ”Sommarpodden” vara något för dig – hon intervjuar människor som faktiskt gör något istället för att gnälla på alla andra.

Sveriges Radio får återkommande kritik för att programmet ”Sommar” är vänstervridet. Ett uppmärksammat inslag var förra året när Athena Farrokhzad läste upp en låttext som romantiserade politiskt våld ur ett mycket tydligt vänsterperspektiv.

Ett annat tillfälle då programmet mött kritik för sin ”opartiskhet” var när den egna vänsterjournalisten Cecilia Uddén på Sveriges Radio spelade upp en låt som hennes söner gjort. Den låten heter ”We spit on SD” och syftar alltså på partiet Sverigedemokraterna.

Rebecca Uvell ger moteld

Gemensamt för vänsterjournalister är att de kräver att du ska betala för deras ”opartiskhet” och det tydligaste exemplet är Sveriges Radio som finansieras via Radiotjänst. Modellen har länge varit starkt kritiserad, inte minst i samband med programmet Sommar som har en benägenhet att bli lite extra ideologiskt. Men nu kommer moteld från den borgerlige debattören Rebecca Uvell, som även innehar rollen som Slöseriombudsman hos Skattebetalarnas förening.

– Jag kollade i januari fyra år tillbaka vilka som pratat i Sommar. Det var 40-45 procent kulturarbetare, 15 procent kollegor från andra medier och resten från forskning, lite övrigt och bara 3-4 personer per säsong från näringslivet, säger Rebecca Uvell till Dagens Opinion.

Istället för att klaga på Sveriges Radio, något som sällan ger något resultat, valde Rebecca Uvell att ta saken i egna händer. Nu har hon lanserat ett alternativ till radioprogrammet Sommar och istället för att intervjua kulturarbetare, väljer hon att prata med människor som faktiskt bidrar med något till samhället. Det är företagsledare, entreprenörer och andra spännande människor som vi kan lyssna på i Sommarpodden.

– Jag tycker att det är en jättekonstig fördelning. Jag vill inte höra kulturarbetare prata. Jag vill ha en bättre fördelning och tänkte att jag kan göra en egen blandning av personer som driver företag, poängterade Uvell till Dagens Opinion.

Sommarpodden är helt gratis att lyssna på och till skillnad från Sveriges Radio finansieras den inte med statligt våld via Radiotjänst. För att lyssna på Sommarpodden, klicka här!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag