SVT döms att betala 190 000 kronor för Ekeroths rättegångskostnader

Kent Ekeroth (SD) Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 15 jul 2019 2019-07-15
E-post 2396

STOCKHOLM SVT bröt mot upphovsrätten när man visade delar av den så kallade ”järnrörsfilmen”. Nu ska mediejätten betala rättegångskostnader på 190 000 kronor och ersättning till filmens upphovsrättsman, Samnyttprofilen och tidigare SD-politikern Kent Ekeroth.

Kent Ekeroth, tidigare politiker för Sverigedemokraterna, och numera medarbetare på sajten Samnytt, vinner över SVT i Patent- och marknadsöverdomstolen. SVT har visat delar av Ekeroths mobilfilm från 2010 utan tillstånd och utan att uppge att det är Ekeroth som filmat.

Bakgrund

Kent Ekeroth, tillsammans med de andra sverigedemokratiska politikerna Erik Almqvist och Christian Westling hamnade sommaren 2010 i bråk med komikern Soran Ismail med vänner på Kungsgatan i centrala Stockholm.

På Ekeroths mobilfilm från händelsen hörs rasistiska tillmälen. Det syns också hur politikerna plockar upp metallrör från marken och håller i som tillhyggen. Därav namnet "järnrörsskandalen".

I efterspelet fick samtliga politiker lämna ett eller flera av sina uppdrag. Idag är ingen kvar inom rikspolitiken.

Målet gäller två delar – dels när filmen har använts i parodiska inslag och dels när det använts i nyhetsrapportering. När det gäller de parodiska inslagen frias SVT. Men däremot var det inte tillåtet att använda filmen i nyhetsrapportering, skriver Patent- och marknadsöverdomstolen i ett pressmeddelande:

”Domstolen har funnit att användningen inte var tillåten i nyhetsrapportering, bland annat eftersom använda delar av mobilfilmen inte tidigare varit offentliggjorda i upphovsrättslagens mening.”

Nu ska SVT betala Ekeroths rättegångskostnader på 190 000 kronor och en ersättning för användandet av filmen.

Domen kan överklagas.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag