SVT fälls för Trump-inslag

Foto: Nyheter Idag / Gage Skidmore
  • Onsdag 26 jun 2019 2019-06-26
E-post

SVERIGE SVT:s Morgonstudion uppgav i ett inslag att demonstranter i USA greps för att ”de inte tycker som” president Donald Trump. Detta var felaktigt och nu fälls inslaget för osaklighet av Granskningsnämnden för radio och tv.

Det var den 11 december i fjol som SVT:s Morgonstudion sände ett inslag om en ”fredlig” demonstration i San Diego i USA där 32 deltagare gripits. Syftet med demonstrationen var att visa stöd för de migranter som försöker ta sig in i USA över gränsen till Mexiko.

I inslaget säger reportern Maria Martholm Silva följande:

– President Trump har gett sig själv ett A+ som Commander in Chief och dessutom gett sig själv smeknamnet ”President T”, men än har han inte lyckats få till muren mellan USA och Mexiko. Där har nu 32 personer gripits för att de inte tycker som honom, utan de demonstrerar mot att USA inte släpper in de människor som anlände till Tijuana i Mexiko i november.

Fyra anmälare hörde av sig till Granskningsnämnden och påpekade att demonstranterna i själva verket greps för att de bröt mot lagen genom olaga intrång och våld mot en gränspolis. Anmälarna menade att Donald Trump i inslaget framställdes som en diktator som låter gripa folk bara för att de tycker annorlunda.

”Att reportrar vädrar personliga ställningstaganden i svts nyhetssändningar är fel och borde aldrig tillåtas nå konsumenterna under sändningstid”, skriver en anmälare.

Även SVT insåg att man hade gjort fel och sände en rättelse den 12 december. Då sade man så här:

– Så en rättelse. För igår morse då berättade vi ju att 32 demonstranter greps vid gränsen mellan USA och Mexiko, och då ska vi säga att 31 personer greps för intrång och en för övergrepp på tjänsteman. Och inget annat.

Även Granskningsnämnden konstaterar att SVT felaktigt uppgett att folk skulle ha gripits för att de inte tyckte som Trump. Nämnden menar dock att den rättelse som utfärdades inte var tydlig i vad som blivit fel i de ursprungliga sändningarna. Av det skälet slår man fast att inslaget strider mot kravet på saklighet.

– Det var en olycklig och slarvig formulering av oss som vi rättade, precis som man ska göra. Vi upptäckte själva att det blev fel och vi rättade den så snabbt vi kunde. Tyvärr så fälldes vi ändå, men det är Granskningsnämndens uppgift naturligtvis och vi välkomnar det, säger Morgonstudions chef Marit Hübinette till Nyheter Idag.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag