SVT-program anmäls – gick på klimatstrejk med Greta Thunberg

Foto: Skärmdumpar från SVT Play och PBS
  • Torsdag 28 nov 2019 2019-11-28
E-post 5341

SVERIGE I SVT:s nöjesprogram Allt för Sverige får deltagarna klimatstrejka tillsammans med Greta Thunberg. Nu har programmet anmälts.
– Allt skall vara så POLITISKT KORREKT inom svensk media, skriver en missnöjd tittare.

I Allt för Sverige kommer tio amerikaner till Sverige för att lära känna sina förfäders hemland. I senaste avsnittet är de i Stockholm för att ”fredagsstrejka för miljön”. Klimataktivisten Greta Thunberg är på plats vilket ”imponerar stort på gänget”, som SVT beskriver det.

Åtminstone tre anmälare har nu vänt sig till Granskningsnämnden för radio och tv med klagomål på programmet och hur man hanterar klimatfrågan. Så här skriver en av dem:

”Stora delar av programmet handlar om klimatstrejk. Klimathotet är en åsikt som inte delas av flertalet mycket kompetenta vetenskapsmän, som ej får komma till tals i denna tv kanal. Så detta om ett påstått klimathot basunerar man ut på bästa sändningstid, jag vill inte att mina pengar ska gå till att sponsra dylika partiska åsikter. Vore lämpligare om man fokuserade på miljöhot o fattigdom, som är de verkliga problemen.”

Ett underhållningsprogram i SVT ska inte ta politisk ställning, menar en annan anmälare.

”SVT skall väl vara opolitiskt å neutralt ? ………även om det allt för ofta lyser igenom vilka åsikter etc journalister, programledare etc har.

Allt skall vara så POLITISKT KORREKT inom svensk media.

Ifrågasätter varför ett underhållningsprogram såsom Allt för Sverige , plakatdemonstrerar ?!

Visst miljön är viktig , men Allt för Sverige , SVT , Greta kan INTE GÖRA NÅGOT ÅT DET ! å framförallt inte under dessa former.

Ett prisbelönat program är nedsmutsat !”

Läs också: Efter Busch Thor – Kristersson öppnar för att åka till Staffanstorp

I programmet håller även programledaren Anders Lundin en föreläsning för deltagarna om fake news och bilden av Sverige utomlands.

– För vissa grupper är det viktigt att misskreditera Sverige, säger Lundin.

Han menar att allt började på 1930-talet med boken Sweden: the Middle Way, som framställde Sverige som en välfärdsutopi.

Därefter började ”myter” spridas om att Sverige i själva verket inte var så fantastiskt, till exempel om att landet hade ”flest självmord i världen” och att svenskarna var ovanligt promiskuösa.

– Sveriges val att bli ett välfärdssamhälle har uppenbarligen varit provokativt för de som inte delar dessa idéer, säger Lundin.

Fabricerade nyheter om Sverige når nu nya och skrämmande höjder, menar Lundin. Den italienska kanalen RAI gjorde nyligen ett reportage om att Sverige har 50–60 ”no-go-zoner” där poliser inte vågar vara och sharialagar gäller.

Sant är att Sverige har omkring 60 områden som är ”problematiska” och polisen lägger extra resurser på, konstaterar Lundin.

– Med det sagt hoppas jag att ni känner er säkra att ge er ut i det här farliga området, säger han ironiskt till de utländska deltagarna.

Läs även: SVT fälls av Granskningsnämnden för Fichtelius skandalintervju med Kajsa Norman

Läs även: Fichtelius i brandtal för invandring: ”Det är ett krav från guden Zeus”

Gör skillnad

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag