SVT stänger ner kritiserad sajt för massansökningar till friskolor

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 4 apr 2018 2018-04-04
E-post 160

SVERIGE SVT har fått kritik för att ha startat en hemsida, skolko.svt.se, där man kan massanmäla sitt barn till friskolor över hela landet. Nu har systemet inaktiverats.
– När man gör satir så tillhör det att alla inte blir nöjda, säger projektledaren Mats Grimberg om det kontroversiella tilltaget.

– Rikingarna kommer aldrig att anstränga sig för att integrera sig med er. Ni, som är här, ni måste integrera er med dem.

Så motiverade Jesper Rönnlund, programledare för satirprogrammet Svenska nyheter, att SVT skapade sajten där man kunde anmäla sitt barn till friskolköer i flera län eller hela landet om man så ville.

– Detta är public service i sin finaste form, säger Jesper Rönnlund i programmet.

– Dina licenspengar har gått till det här, klargör han.

Får hård kritik

Alla är dock inte lika roade av tilltaget. Flera friskolor larmar nu om den administrativa bördan av att behöva hantera enorma mängder ansökningar, varav många inte ens är allvarligt menade. Anders Östman, projektledare vid friskolekoncernen Thoren Framtid, har tagit upp det med SVT direkt.

– På grund av hemsidan har vi fått in hundratals ansökningar från personer som bland annat bor i Stockholm, där vi inte har några skolor. Vi ringer alltid upp föräldrarna som ansökt och har nu fått lugna många som känner sig oroade och kränkta över att vi har deras personuppgifter. De vet inte vilka vi är, säger Anders Östman till SVT Nyheter.

– Bara i Älmhult har 69 personer kommit in i kösystemet via hemsidan. Vi har skolor på nio orter, detta innebär jätteproblematik för våra administratörer, säger han.

På Facebook har Pysslingen Skolor, som driver ett antal för- och grundskolor över landet, gjort ett inlägg om problemen som SVT:s tilltag har orsakat.

”Det är naturligtvis fantastiskt roligt att se det stora intresset men det finns också en allvarligare sida av det hela. För bland alla tiotusentals ansökningar finns både riktiga och fejkade ansökningar – nu måste våra skolor försöka skilja dessa åt.”

”Det kommer att ta lång tid för vår skolpersonal att hantera följderna av SvT:s insats, tid som de istället skulle kunna ägna åt skolans verksamhet eller de föräldrar som faktiskt ansökt om plats på en specifik skola”, skriver Pysslingen Skolor.

Stängdes ner

Nu har ansökningssystemet på sajten lagts ner och istället möts besökaren av ett kort meddelande:

”Skolko.svt.se fungerar inte längre. På grund av en ändring i ansökningssystemet går det inte längre att ansöka till flera skolor samtidigt. Du kan fortfarande ställa ditt barn i kö via respektive skolas hemsida. Lycka till!”

Nyheter Idag har tagit kontakt med Mats Grimberg, projektledare på Svenska nyheter, som säger att den programvara som friskolorna använder har uppdaterats med en spärr-funktion som gör att skolko inte längre kan vidareförmedla ansökningar.

Vad säger ni om kritiken att det här ger skolorna en massa arbete med att behandla de här ansökningarna och skilja de äkta från de oäkta?

– Vår skolko var en seriös tjänst som var utvecklad med ett skydd mot så kallade robotar som skulle kunna spamma skolorna genom sajten. Vi har förståelse för att det blev ett administrativt merjobb för vissa friskolor, men när man gör satir så tillhör det att alla inte blir nöjda.

Vad var poängen med att man kunde skicka sin ansökan till varenda friskolkö i hela landet?

– Vi ville visa på möjligheten att man kan söka vilken friskola man vill. Det är också många som inte vet var dom kommer att bo och arbeta när barnen är i skolåldern. Men bara 8% av dom som använde skolko fyllde i ”hela landet”, 92% valde sitt eget län, säger Mats Grimberg.

Läs även: Efter kritikerstorm: SVT backar om inställd studentsång

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag