SVT stoppar avsnitt av teveserien Bert: ”Rasistiska uttryck som vi inte vill visa”

Bert är inte längre rumsren. Till höger författarna. Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 6 okt 2017 2017-10-06
E-post 1778

STOCKHOLM De populära böckerna om Bert blev en teveserie 1994. Serien finns tillgänglig på SVT Öppet arkiv, men två avsnitt saknas. ”Olämpligt innehåll”, säger SVT. ”Larvigt”, säger en av seriens skapare.

Det var en användare på webbforumet Flashback som uppmärksammade att SVT tagit in teveserien Bert, baserad på de populära böckerna, men att två avsnitt hade plockats bort med hänvisning till att de innehöll ”olämpligt innehåll”. Under dagen har saken uppmärksammats av flera medier.

Till Aftonbladet skriver Susanna Balsvik, ansvarig utgivare för Öppet arkiv, att ”Serien innehåller vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik. Därför har vi valt att inte publicera de avsnitt som innehåller denna typ av språkbruk/scener (så kallade k black-face, n-ordet och nedsättande ord om homosexuella)”.

Beslutet har kritiserats av skaparna av Bert, Anders Jacobsson och Sören Olsson.

– Larvigt! Antingen lägger man ut hela eller så tycker jag att man tar bort allihopa om det är så oerhört stötande och farligt. Det är så ängsligt, säger Anders Jacobsson till Aftonbladet.

Sören Olsson kommenterar på Twitter:

SVT Öppet arkiv lanserades 2005 med syftet att tillgängliggöra klipp ur svensk tevehistoria, men rättighetsfrågor satte käppar i hjulet, och det var inte förrän SVT nylanserade projektet 2013 som utbudet började växa på allvar. SVT skriver på sin sida för Öppet arkiv att ”I Öppet arkiv erbjuder SVT ett gediget utbud av program handplockade ur vår svenska tv-historia”.

Nyheter Idag har sökt Susanna Balsvik för en kommentar men har i nuläget inte lyckats nå henne.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag