En Arg Blatte Talar: Tack EU, ni gör det lätt att vara nationalist

Arga blatten bor någonstans i skogen där han får vara ifred.
  • Tisdag 18 sep 2018 2018-09-18
E-post 1291

Svenska champagnesocialister och rödvinsliberaler larmar om när pressfriheten hotas i andra länder. Men är märkbart tysta när EU röstar igenom en länkskatt och ett förbud mot memes. I själva verket så stöder de svenska mediernas branschorganisationer EU:s nya lagar och gjort sig till vanligt folks motståndare. Hur kunde några som säger sig vara det fria ordets försvarare gå så vilse, skriver En Arg Blatte Talar.

EU bestämde sig för att bevisa George Orwell rätt, och röstade ja till Artikel 11 samt 13. Vad detta innebär är att alla som använder sociala medier nu kommer få svårare att dela både skratt och information.

Piratpartiet gjorde efter beslutet illustrationer av hur ditt internetbruk kommer se ut framöver:

 

För detta kan vi tacka svensk media.

EU-journalisten Sigrid Melchior konstaterar att det är Svenska Journalistförbundet, Svenska Tidskrifter och Tidningsutgivarna som pushat förslaget om länkskatt. Något som redan testats i Spanien och blev katastrof för medierna där.

Det är nu tydligare än någonsin att EU inte står på folkets sida. Vanliga människor lever sina liv på social medier, hur glada tror du de blir när de inte ens får dela en rolig bild?

Reuters lät göra en studie vid Oxfords universitet som visade att Nyheter Idag har större förtroende bland allmänheten än Expressen och Aftonbladet. En annan svensk studie visar att hälften av svenska nyhetskonsumenter inte lockas av traditionella medier. Så mycket som 21 procent rentav misstror dessa.

Majoriteten av framtida generationer är mer intresserade av Youtube än gammelmedier. Tror du de blir glada när det enda de får dela på Facebook är Aftonbladet?

Lockelsen med internet har alltid varit friheten att uttrycka sådant man inte har möjlighet till i vanliga livet. Dinosauriejournalister förstår inte detta. De tror näthat och generösa copyrightlagar är samhällsproblem, när den större samhällsnyttan är att många får en röst där de annars inte har en.

Tänk på hur samhället såg ut för bara 20 år sen. En gång i tiden hade stormedier patent på verklighetsförmedlingen. Deras åsikter var lag. Om de inte gillade dig kunde du inte protestera när de skrev karaktärsmördande artiklar.

Nuförtiden kan man inte bara säga ifrån via sin egen plattform. Man kan dessutom avslöja alla lögner och undergräva deras förtroende. Det fria internet har gjort privatpersoner jämställda storföretag med miljonbudget. Adeln försvann aldrig. Den bytte bara form. Kampen om nätet handlar egentligen om att behålla makten över folket.

Men om ni vill undvika polarisering och radikalisering, då föreslår jag att ni inte tar ifrån folk de enda ventiler de har. Gör ni det svårt för vanliga människor att bedriva opinionsbildning kommer de förr eller senare vända sig till extremare rörelser, som Nordisk Alternativhöger och Alternativ för Sverige.

Det är här Sverigedemokraterna kommer in. Nu har de ännu större möjlighet att bevisa att de står upp för vanliga människor. Vi som av kultureliten kallas ”vita kränkta män”, ”näthatare” och ”CIS-kräk”.

Alla använder sociala medier. Alla vill kunna fortsätta använda sociala medier. Svenskar brukar ignorera problem så länge det inte drabbar de själva, men detta beslut kommer drabba alla. Ung såväl som gammal, vänster såväl som höger.

Nu mer än någonsin är det hög tid att prata Swexit. Om vi inte vill lida under ett censurerat internet är det bara att lämna EU. Sveriges ekonomi var knappast en katastrof före vi gick med i EU och man behöver inte ge bort kontrollen över sina landsgränser för att kunna bedriva handel med andra länder. Det enda som håller kvar oss i EU är fejkargument.

Jag förstår att ni rödvinsliberaler och champagnesocialister är rädda för nationalistvågen som sveper över Europa. Men ju mer desperat ni kämpar emot den, desto mer blir det som att försöka hindra en tsunami genom att springa in med huvudet först.

Ni talar om demokrati och fri press, men det enda som hänt här är att ni förbjudit människor från att dela nyheter de tycker är viktiga. Alternativmedier som inte har råd med länkskatt kommer missgynnas. Låter detta som demokrati? Eller som en ljusskygg regim i Mellanöstern?

Jag gissar på att vi har en väldigt jobbig och mörk tid framför oss. Men att det även kommer leda till en ljusare tid där förtryckande institutioner upplöses. Detta beror dock på hur villiga SD är att driva opinion i frågan, och hur villiga folket är att säga ifrån.

Vill du se mer av En Arg Blatte? Gå in på hans Youtubekanal. Där finns bland annat ett långt samtal med profilstarke Hanif Bali.

Om debattören

En Arg Blatte – eller Angry Foreigner – är samhällsdebattör.

Du hittar honom på Facebook Twitter och Youtube.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag