Terrordömd borgmästare erbjöd betalning mot att döda hundar

Foto: Zeynel Cebeci CC BY-SA 4.0
  • Lördag 5 nov 2022 2022-11-05
E-post

I en radiosändning tidigare i veckan kom Hebrons palestinske borgmästare Tayseer Abu Sneineh med ett erbjudande till stadens befolkning. Invånarna i staden på Västbanken erbjöds drygt 60 kronor (20 shekel) för varje herrelös hund de fångade eller dödade – varpå flera tog till gatorna för att slå ihjäl djuren, rapporterar Jerusalem Post.

Tayseer Abu Sneineh – sedan tidigare dömd för mord på sex israeler i ett terrorattentat – lanserade kampanjen som en lösning på att minska mängden herrelösa hundar i staden.

Somliga palestinier tog till vara på erbjudandet och gick ut för att tortera och/eller slå ihjäl stadens hundar. På sociala medier sprids bilder och videor som uppges visa scener från utförandet av den bisarra kampanjen.

Kritiken mot borgmästaren har stundtals varit hård efter det vedervärdiga erbjudandet. Bland annat från den palestinska djurskyddsorganisationen Animal and Environment Association in Bethlehem som i ett Facebookinlägg från i onsdags uppmanar borgmästaren att stoppa slakten.

”Tayseer Abu Sneineh borde få ett slut på denna blodiga kampanj som resulterade i dödandet av många hundar genom att skjuta, hänga, misshandla och köra över dem med bilar”, skriver organisationen.

”Vad som hände idag är bortom mänsklighet och etik, ingen religion skulle acceptera sådana aktioner som manar till barbariska handlingar mot oskyldiga djur”, fortsätter de.

I ett klargörande på Facebook skriver borgmästaren att idén om skottpengen kom för att hitta en lösning på problemet med herrelösa hundar i staden. Vidare skriver han att andra lösningar kommer att studeras och att han ”välkomnar alla nya förslag”.

Borgmästaren Tayseer Abu Sneineh var en fyra palestinska terrorister som låg bakom mordet på sex israeliska studenter i en terrorattack i Hebron 1980, där ytterligare 16 skadades.

De fyra terroristerna dömdes till livstids fängelse men släpptes i olika fångutbyten som genomfördes av den israeliska staten under 80-talet. Abu Sneineh släpptes 1983, skriver Jerusalem Post.

2017 valdes Abu Sneineh till borgmästare för Hebron. På den tiden ingick han i det palestinska regeringspartiet Fatah, som även presidenten Mahmoud Abbas tillhör. Inför det senaste lokalvalet valde han emellertid att lämna partiet, skriver Times of Israel.

Läs även: Här skjuter terroristen ihjäl bilförare i Israel efter att ha mördat två ukrainare

Läs även: Här springer hunden iväg med det avhuggna huvudet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag