Terrorgruppen IS avråder från resor till Europa

Bild: Voice of America/Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM
  • Måndag 16 mar 2020 2020-03-16
E-post 2149

Nu avråder terrorgruppen IS från alla resor till områden med coronasmitta, vilket inbegriper de flesta europeiska länder, rapporterar The Times.

I den senaste utgåva av IS nyhetsbrev al-Naba finns en lista med ”shariadirektiv” att följa under coronakrisen.

I direktiven uppmanas anhängarna att ”täcka för munnen när de gäspar eller nyser”, ”sätta sin tillit till Gud” och tvätta händerna ofta.

Läs även: Lathund – nu måste alla hjälpa till i kampen mot coronaviruset

IS uppmanar också friska medlemmar att ”inte gå in i epidemins land”, samtidigt som man uppmanar de som befinner sig där att stanna kvar, vilket innebär att IS på sätt och vis följer Danmarks exempel och stänger sina gränser.

Terrorgruppen IS har förlorat de flesta av sina tidigare besittningar i Syrien och Irak men är fortfarande aktiva i området.

Irak har 124 registrerade corona-fall. Syrien har än så länge inga fall registrerade, men det antas i första hand bero på att landet befinner sig i krig.

Läs även: Danmark stänger gränsen och sätter in försvaret för att hindra utlänningar

Läs även: UT: Corona kunde inte rädda islamisten Krekar – utvisas ur Norge till Italien

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag