UT: Corona kunde inte rädda islamisten Krekar – utvisas ur Norge till Italien

Foto: Frida Törring CC BY-SA 3.0
  • Fredag 13 mar 2020 2020-03-13
E-post 2867

NORGE Den ökände irakiske islamisten och misstänkte terroristledaren Mulla Krekar ska utvisas till Italien och ställas inför domstol. Det har den norska regeringen beslutat. I ett sista försök att undvika den italienska rättvisan ville Krekar via sin advokat stoppa utvisningen på grund av coronautbrottet i Italien. Försöket misslyckades.

2015 greps Mulla Krekar i Norg på uppdrag av italiensk polis som en del i en koordinerad insats mot ett islamistiskt terrornätverk med kopplingar till IS. Sedan dess har i omgångar Italien velat få Krekar utlämnad för att ställa honom inför rätta.

Mulla Krekar har haft ett utvisningsbeslut hängande över sig men överklagat. På fredagen kom det slutgiltiga beskedet efter år av överklaganden och processer.

– Detta är ett slutligt beslut. Ett slutligt utlämningsbeslut bör i princip genomföras så snart som möjligt. Det är det vanliga sättet norska och italienska polisen säkerställer att utlämningsbeslutet genomförs, sa justitieminister Monica Mæland (H) vid en pressträff.

Mæland konstaterade att Norge kommer att avvakta tills coronasituationen i Italien är under kontroll innan utvisningen av islamisten Krekar verkställs.

Mulla Krekars försvarsadvokat Brynjar Meling var besviken. Han har tidigare argumenterat för att Krekar tillhör en grupp som kan drabbas särskilt hårt av coronaviruset.

– Detta är en skammens dag för Norge. En skammens dag för den norska säkerhetspolisen, domstolarna, justitiedepartementet och regeringen och en bekräftelse på att man inte är en rättssäker i Norge, sade Meling till NRK.

Tidigare har Meling sagt att man kommer att överklaga även detta beslut, till Europadomstolen i Strasbourg.

Vi behöver ditt stöd

Hej. 

Jag ska vara brutalt ärlig. Vi behöver ditt stöd och vi behöver det nu.

Idag har vi några tusen prenumeranter och annonsintäkterna minskar. Vi är i ett väldigt tufft läge.

Vi tror att Nyheter Idags journalistik behövs. Att avslöjanden som den irakiske försvarsministern, som blottlade systemfel inom svenska myndigheter, att det behövs.

Men det är ytterst du och alla andra läsare som avgör.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Klicka på länken, det går snabbt och du gör en insats för oberoende journalistik.

Tack,

Pelle Zackrisson, redaktionschef.

Bli PLUS-medlem

PS.

Har du frågor eller synpunkter, eller tips, mejla mig direkt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag