Terroriserade 14-årig flicka efter att hon gjort slut – nu döms afghanen

Foto: Youtube
  • Fredag 16 mar 2018 2018-03-16
E-post 1976

GÖTEBORG En 18-årig afghan döms för att ha förföljt den 14-åriga flicka som hade gjort slut med honom. Bland annat hotade han med att strypa henne till döds.

18-åringen, som har medborgarskap i Afghanistan och Sverige, döms i Göteborgs tingsrätt för olaga förföljelse, sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt övergrepp mot barn. Straffet blir skyddstillsyn med samhällstjänst i 180 timmar. Eftersom att han medborgarskap i Sverige kan han inte utvisas.

Historien började i juli 2016. Afghanen, som bor i Norrköping, var 17 år när han då inledde ett förhållande med en 14-årig flicka från Göteborg. Från september började de träffas regelbundet, och afghanen sov ibland över hos flickan.

I domen står det att konflikter snart uppstod mellan ungdomarna som ”synes ha haft sin förklaring i parternas olikartade uppväxtförhållanden”. Afghanen ville gå längre sexuellt än vad flickan hade lust med.

En natt vaknade flickan upp av att afghanen hade handen innanför hennes trosor. Vid ett senare tillfälle hade de sex med varandra första gången på en handikapptoalett, och flickan menar att det inte var helt frivilligt från hennes sida. För dessa två händelser döms afghanen för sexuellt utnyttjande och sexuellt övergrepp.

Erkänner förföljelser

”Samlaget har genomförts av två relativt jämnåriga tonåringar utan sexuell erfarenhet och präglas därför av tafatthet och från [killens] sida bristande uppmärksamhet på [flickans] vilja”, skriver tingsrätten.

Någon gång i februari 2017 tog deras förhållande slut, men afghanen hade svårt att acceptera att flickan inte ville träffa honom längre. Det var då han började förfölja henne, vilket han i förhör har erkänt medan han förnekar de sexuella övergreppen.

I nio punkter beskrivs i åtalet hur afghanen under drygt ett år har terroriserat flickan genom att fortsätta kontakta henne trots att hon inte ville ha med honom att göra. I sociala medier har hon blockerat honom flera gånger, men han har hela tiden fortsatt kontakta henne under nya namn.

Här är fyra av punkterna från åtalet som redogör för mannens hotfulla beteende:

”1. Olaga hot, vintern 2016/2017, genom att uttala att han skulle döda henne, strypa henne, att han skulle känna sig bättre om hon var död och att han skulle åka ner till Göteborg och göra det, på ett sätt som varit ägnat att framkalla allvarlig fruktan för målsägandens egen säkerhet till person.

2. Ofredande, februari 2017, genom att ringa ett mycket stort antal telefonsamtal samt genom att besöka henne mot hennes vilja i skolan och hennes hem och på så sätt utsatt Målsäganden för störande kontakter vilket varit ägnat att kränka hennes frid på ett kännbart sätt.

Höll fast henne

3. Ofredande dagen efter punkten 2 genom att återigen besöka henne på hennes skola och hennes hem mot hennes vilja. Han har då ringt på hennes dörr ett stort antal gånger. Han har dessutom samma dag gått efter henne och hållit fast henne samt sprungit efter henne och hållit fast henne en andra gång samtidigt som han försökte pussa och krama henne mot hennes vilja och på så sätt utsatt målsäganden […] för störande kontakter vilket varit ägnat att kränka hennes frid på ett kännbart sätt.

4. Ofredande i mars 2017 genom att ringa ett stort antal telefonsamtal samt kontakta henne ett mycket stort antal gånger via social medier under olika namn, trots att hon blockerat honom flertalet gånger och på så sätt utsatt målsäganden […] för störande kontakter vilket varit ägnat att kränka hennes frid på ett kännbart sätt.”

Afghanen har som nämnts tidigare erkänt förföljelserna men förnekat de två övergreppen. Förutom att han döms till skyddstillsyn och samhällstjänst ska han även betala 60 000 kronor i skadestånd till flickan. Han kan nu överklaga domen till hovrätten.

Läs även: PLUS! Äldre kvinna i Halland rädd att vistas ute efter att hon blev rånad av åldersfuskande afghan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag