Tidigare toppjurist inför rätta för smygfotografering

  • Fredag 4 jun 2021 2021-06-04
E-post 0

STOCKHOLM En 70-årig pensionerad jurist som bland annat suttit som domare i en av landets migrationsdomstolar inväntar nu själv en dom efter att ha försökt smygfotografera en tonårspojke inne på en toalett.
– Det var bara ett infall. I ett sexuellt syfte, säger den tidigare domaren i polisförhör.

Det var en dag i oktober förra året som en 15-årig pojke från Frankrike var på besök på Skansen tillsammans med klasskamrater. Han gick på toaletten, och när han var klar tittade han upp och fick syn på en mobiltelefon som någon höll över kanten på toalettbåset.

Pojken gick genast ut och konfronterade den gråhårige mannen i 70-årsåldern som stod utanför, och med hjälp av sina klasskamrater höll de kvar honom på platsen i väntan på polis. Pojken tyckte att det var olustigt att han kunde ha filmats med byxorna nere och krävde att mannen raderade filmen, vilket denne då sade sig göra.

Erkänner – men ändrar sig sedan

Polis grep 70-åringen som misstänktes för kränkande fotografering, och han erkände inledningsvis att han filmat pojken, men att det bara handlade om någon sekund och att han raderat filmen. Han förklarar sitt beteende med att han har ett sexuellt intresse för yngre män och att han fick ett ”infall”.

– Jag gick in på toaletten och när jag var där så fick jag ett infall att jag skulle filma killen inne i det andra toalettbåset, säger 70-åringen i polisförhör.

Vid nästa förhör förnekar dock 70-åringen att han filmat eller tagit någon bild – eftersom han inte hann innan pojken sprang ut ur båset – och menar att han erkände för att han var rädd. Brottet skulle enligt den tidigare domaren i så fall rubriceras som försöksbrott, vilket han ställer sig frågade till om det ens är ett brott.

Polisens tekniker kunde inte få fram någon bild eller film från 70-åringens telefon men konstaterar också att den kan ha raderats utan att lämna några spår. För åklagarens del innebar det dock att det skulle bli svårt att döma honom för kränkande fotografering, varför han istället åtalades för förberedelse till kränkande fotografering. Den tidigare toppjuristen ställer sig dock frågande till detta.

– Är det inte så att att man menar med det, att man anbringar spionkamera eller sådant. Jag tog ju aldrig något foto eller film på denna kille, säger 70-åringen i förhör.

Det ligger nu i tingsrättens händer att avgöra om det faktum att man håller mobiltelefonen i handen inne på toaletten är att anse som förberedelse till brott. Dom i målet väntas de närmaste veckorna.

Läs även: När fasaden rämnar – lärare åtalas för smygfotografering och avlyssning

Läs även: Elev ombads ta av sig sitt kors på skolfotografering: ”Skulle kunna vara kränkande”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag