Timbuktu till färgade i Sverige: ”Demografin är på vår sida”

Bild: Johan Jönsson/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 13 sep 2022 2022-09-13
E-post 277

I ett inlägg på Instagram skriver artisten Timbuktu till ”alla svarta och bruna människor i Sverige” att ”demografin är på vår sida”. Resonemanget liknat teorin om ett ”folkutbyte”, en teori som brukar stämplas som högerextrem. Men Timbuktu menar att det är ett missförstånd. ”Demografin är att vi är 25% i landet med rötter utanför Europa. Vi är redan här” skriver han till skribenten Ivar Apri.

Idén att det pågår ett ”folkutbyte” där etniska svenskar genom invandring och skillnad i födelsetal byts ut mot personer med främst utomeuropeiskt ursprung har länge stämplats som en högerextrem konspirationsteori.

Läs även: Timbuktu stämmer SD för textrad som han tagit från en annan artist

Men efter söndagens val, som det blågula blocket ser ut att vinna med knapp marginal, sprids ett liknande resonemang av den väletablerade artisten Timbuktu, som egentligen heter Jason Diakité.

I ett inlägg på Instagram på engelska som riktar sig till ”alla svarta och bruna människor i Sverige” skriver Timbuktu bland annat att ”tiden, godheten och demografin är på vår sida”.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Jason Diakité (@jasontmbk)

På Twitter reagerar skribenten Ivar Arpi på Timbuktus inlägg. ”Varför sprider rapparen Timbuktu högerextrema myter om ett pågående folkutbyte?” frågar sig Arpi.

Apri får svar av Timbuktu själv. ”Jag undrade just hur SD svansen hamnade i mitt IG-fält. Men nu fattar jag var det kom ifrån. Roligt att du uppmanar dom till missförstånd. Demografin är att vi är 25% i landet med rötter utanför Europa. Vi är redan här. Demoniserade, men här” skriver Timbuktu till Arpi.

Diskussionen mellan Timbuktu och Arpi fortsätter sedan.

Läs även: Bakslag för Timbuktu – tvingas betala SD:s rättegångskostnader

Läs även: Ville bli minister för vänstern och sjöng om att misshandla Åkesson – nu ska Timbuktu leda ”Mello”: ”Spännande”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag