Tingsrätt ägs av bolag som kopplas till kriminellt nätverk
Södertälje tingsrätts lokaler ägs av en bolagskoncern som kopplas till stadens organiserade brottslighet, avslöjar Dagens Nyheter.
Tidigare ägdes fastigheten av ett stort börsnoterat fastighetsbolag, som år 2016 sålde och lämnade Södertälje, enligt källor till DN på grund av den utbredda kriminaliteten i staden.
Fastigheten köptes av ett bolag som i sin tur ingick i en större koncern, vars huvudägare enligt flera av varandra oberoende källor inom rättsväsendet och kommunen är inblandad i Södertäljes organiserade brottslighet.
Mannen pekas även ut som en central aktör inom det så kallade Södertäljenätverket i en hemligstämplad rapport från Polisens nationella operativa avdelning (Noa), som DN har tagit del av. I rapporten som är daterad 2020 beskrivs han som en av sju tongivande personer bland nätverkets 130 kriminella aktörer.
Mannen är inte dömd för något brott, men utreds för omfattande ekonomisk brottslighet.
– Misstankarna rör näringspenningtvätt, grovt brott, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg som leder utredningen till DN.
Under de senaste sju åren har Domstolsverket har betalat ut minst 45 miljoner kronor i hyra för tingsrättens lokaler, samtidigt som moderbolaget tagit ut stora vinster – i fjol på närmare tolv miljoner kronor.
Vinstutdelningen undertecknades av en 40-årig företagare och delägare i koncernen, som även han är en del av Södertäljes organiserade brottslighet, enligt poliskällor till DN. Bland annat har mannen fått bankkonton stängda av en storbank, och är tidigare dömd för våldsbrott.
Koncernens redovisningskonsult har varit ägarnas ombud i kontakt med myndigheter, samtidigt som han var nämndeman i Södertälje tingsrätt, nominerad av Kristdemokraterna. Som nämndeman var han med och dömde i flera rättegångar, bland annat ett mordfall.
Efter bara några månader som nämndeman dömdes emellertid mannen själv i samma domstol för trolöshet mot huvudman efter att ha fört över pengar till sig själv från en bostadsrättsförening – som också kopplas till koncernen.
Dessutom hade ägarna tidigare tillgång till tingsrättens lokaler och garaget, dit frihetsberövade transporteras i samband med rättegångar. Ägarnas tillgång till lokalerna och garaget har emellertid stoppats av säkerhetsskäl enligt domstolen.
Interna dokument som DN har tagit del av visar att ansvariga inom domstolsväsendet har uttryckt en oro kopplat till bolagsmännen. I dokumenten framgår även att Domstolsverket anser att säkerhetsenheten bör kopplas in.
– Vi gillar inte läget som det är, så långt kan jag sträcka mig att säga. Vi har under en längre period försökt hitta lösningar för att komma ur den här situationen, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör vid Domstolsverket som sitter i myndighetens ledningsgrupp, till DN.
Dagens Nyheter: Är det rimligt att Domstolsverket betalar ut mångmiljonbelopp till bolag kopplade till utpekade nätverkskriminella?
– Vi vet inget om att fastighetsägaren skulle vara kriminell eller att ha kopplingar till kriminella nätverk, däremot hör vi rykten och det är så klart besvärande för oss, säger Pleijel.
Huvudägaren vill inte svara på DN:s frågor.
– Jag förstår inte varför jag ska svara på dina frågor, säger han till tidningen och avslutar samtalet.
Den 40-årige företagaren förnekar att han skulle ha kopplingar till organiserad brottslighet, och uppger senare till DN att koncernstrukturen nyligen har ändrats så att han står som ensam ägare. Han skickar även en egenritad skiss till DN, som ska föreställa en ny bolagsstruktur, där huvudägaren inte längre ingår.
Hos Bolagsverket står emellertid de båda männen fortfarande registrerade som verkliga huvudmän i moderbolaget. När DN konfronterar 40-åringen med uppgiften anklagar han tidningen för att bedriva ”häxjakt”.
– Vet du vad, dra åt helvete och stoppa upp er tidning. Du är så jävla löjlig, säger han och avslutar samtalet.
Kort därefter får DN:s reporter ett samtal från en person som ringer upp från ett dolt nummer och påstår sig vara koncernens presstalesperson.
Mannen kallar DN:s reporter för ”luffare”, ”psykopat” och ”antastare” och hotar med att hänga ut reportern på nätet.
Läs även: Södertälje-Godner (S) vill inte prata om invandringens kostnader
Läs även: Domstolsanställd häktad – misstänks ha spridit hemliga uppgifter