Domstollsanställd häktad – misstänks ha spridit hemliga uppgifter

Bild: Punic/CC BY 3.0
  • Lördag 23 sep 2023 2023-09-23
E-post

På fredag eftermiddag häktades en 32-årig kvinna som varit anställd vid Attunda tingdrätt för bland annat grovt brott mot tystnadsplikten. Kvinnan arbetade på den avdelning på tingsrätten som handlagt flera ärenden om Rawa Majid, den rikskände gangster som misstänks vara inblandad i flera blodiga gängkrig, avslöjar Dagens Juridik.

Kvinnan misstänks för att under en lång tid ha läckt hemlig information från tingsrätten. Den misstänkta brottstiden sträcker sig en tid okänd bakåt, och gäller fram till att hon greps på onsdagen.

Brottsrubriceringen är dels grovt brott mot tystnadsplikten, vilket gäller för tiden 1 augusti i år fraam till i onsdags, då brottet grovt brott mot tystnadsplikten inte fanns före den 1 augusti. Kvinnan misstänks emellertid även för grovt dataintrång samt brott mot tystnadsplikten för tiden före den 1 augusti.

Kvinnan arbetade på den avdelning som handlade ett mål mot Rawa Majid gällande anstiftan till synnerligen grovt narkotikabrott, ett mål i vilket Majid häktades i sin frånvaro för några veckor sedan.

Nyligen avslöjade Aftonbladet att en hemlig underrättelserapport om Majids kriminella nätverk ”Foxtrot” som överlämnats till Turkiet påträffats i gängkriminellas kommunikation. Chefsåklagare Per Nichols vill inte kommentera om det finns någon koppling mellan domstolshandläggaren och Rawa Majid.

Dagens Juridik: Men finns det någon koppling mellan ditt ärende och Turkiet?

– Det är en fråga jag inte kommer besvara, säger Nichols.

Inte heller domstolen kommenterar Dagens Juridiks uppgifter.

– Vi går aldrig ut med vilken handläggare som haft vilket ärende Jag kan bara bekräfta det som åklagaren sagt, och det pågår en utredning och det är också från vår sida ett personalärende, säger den administrativa chefen på tingsrätten till Dagens Juridik.

Samnytt uppger att kvinnan är född i Sverige av föräldrar som invandrat från Turkiet. Hon var tidigare gift med en turkisk medborgare, som är dömd för brott i Sverige. Tillsammans med den mannen har hon två minderåriga barn. Hon är själv inte tidigare dömd för brott.

På fredagen avslöjade även SVT Nyheter att en åklagare stängts av från operativt arbete på grund av att hon har ett släktskap med Ismail Abdo, vars mamma nyligen sköts ihjäl i Uppsala i det pågående gängkriget inom nätverket ”Foxtrot”. Abdo var tidigare allierad med Majid, men leder numera motståndarfraktionen i det interna kriget i nätverket.

– Jag kan bekräfta att åklagaren har hanterat grova brott och gängkriminalitet. Jag fick kännedom om detta bara härom veckan i samband med att det var en skjutning, säger Eva Thunegård, områdeschef för åklagarområde Stockholm, till SVT.

Säkerhetsavdelningen har kopplats in, ett tillsynsärende har inletts och åklagaren i fråga har fått andra arbetsuppgifter än rent operativt åklagararbete, säger Thunegård till SVT.

Vice chefsåklagaren på kammaren uppger sig i vintras ha underrättats av åklagaren om släktskapet med Abdo, men efter en jävsbedömning kom man fram till att hon inte var diskvalificerad för att utreda grova brott, något man emellertid missade att kommuniceras vidare.

Expressen uppger att åklagaren är kusin till Abdo, och att det var hennes faster som nyligen sköts ihjäl i Uppsala. Hon skriver till tidningen att hon upplyste sin chef om släktskapet redan när hon blev anställd.

Jag har berättat om att jag har en kriminell kusin redan på anställningen vid Åklagarmyndigheten. Och även berättat för min närmsta chef det när jag misstänkte att han var inblandad i Foxtrot, långt innan det spårade ut. Har aldrig sett hans namn eller jobbat i ärenden han förekommit. Och ska även nämnas att det är min chef som fördelar ärenden och även han har varit noggrann med att inte det namnet dyker upp.”

– Jag hade förtroende för henne då och det har jag fortfarande. Hon är en väldigt ambitiös och duktig åklagare och min uppfattning är att hon har valt samhällets sida mot kriminaliteten, säger kvinnans chef till Expressen.

En åklagare, som vill vara anonym, är dock kritisk till att kvinnan fått arbeta med utredningar som rör nätverket Foxtrot.

– Den här åklagaren har varit direkt inne i utredningar som rör Foxtrotnätverket. Jag tycker det är direkt olämpligt. Dessutom har personen ifråga jour och då är det hen som beslutar om häktningar som kan vara direkt kopplade till nätverket, säger åklagaren till SVT.

Läs även: Uppgift: Hemlig polisrapport som gavs till Turkiet läckte till kurdiska räven

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag