Tino Sanandaji nobbar SVT Aktuellt – Ställer upp hos Joakim Lamotte istället

Tino Sanandaji (t.v) och Joakim Lamotte (t.h). Foto: Privat samt pressbild
  • Tisdag 15 maj 2018 2018-05-15
E-post

SVERIGE Nationalekonomen Tino Sanandaji avböjer att medverka i en debatt om brott i SVT Aktuellt i protest mot falska påståenden från public service om hans bok Massutmaning. Istället blev Sanandaji inbjuden av journalisten Joakim Lamotte där Sanandaji tackat ja till att medverka i en Facebooksändning ikväll.

Istället för SVT Aktuellt blir det Joakim Lamotte som kommer livesända en intervju med nationalekonomen Tino Sanandaji. Under måndagen fick Sanandaji en inbjudan av SVT Aktuellt att debattera frågor om brott i Sverige, men nationalekonomen tackade nej.

I en Facebookstatus berättar han att beslutet beror på hur Sveriges Radio och SVT har upprepade gånger publicerat falska påståenden om att bibliotek tvingades köpa in Sanandajis bok massutmaning genom en våg av hot mot bibliotekspersonal. Men påståendena har inte kunnat beläggas av Sveriges Radio.

Sanandaji är särskilt kritisk mot att Sveriges Radio påstår att hans bok inte efterfrågas på Ekerö bibliotek. Bakgrunden rör ett beslut från Ekerö bibliotek om att inte köpa in boken med hänvisning till att den ”strider mot de mänskliga rättigheterna”. Emellertid backade biblioteket efter kritik från allmänheten och köpte sedan in boken.

Sveriges Radio har i sju inslag försvarat bibliotekets försök att vägra köpa in boken, trots att bibliotekscensur är otillåtet och att efterfrågan i kommunen varit stor. Senast hävdade Sveriges Radio att boken Massutmaning knappt efterfrågas på Ekerö bibliotek och att biblioteket tvingades köpa in boken av rädsla för hot.

”I dag, drygt ett år senare, har boken varit utlånad tolv gånger. Och nästan inte alls efter förra sommaren”, påstår Sveriges Radio.

Vad Sveriges Radio däremot inte berättar är att Ekerö bibliotek endast har ett exemplar av boken, som vanligtvis har fyra veckors lånetid. Det betyder i praktiken att efterfrågan varit mycket hög, långt över genomsnittet om ungefär 1,6 utlåningar per år. Sanandaji anklagar Sveriges Radio även för att ljuga om att boken ”nästan inte alls” varit utlånad ”efter förra sommaren”.

”SR följer inte offentlighetsprincipen, men det gör bibliotek, och jag har nu fått uppgifterna av Ekerö. Det visar sig att Massutmaning var utlånad 6 gånger sen förra sommaren”, skriver Sanandji på Facebook efter att han kollat upp saken.

Även om inte SVT Aktuellt står bakom lögnerna säger Sanandji att public service-företagen har ett kollektivt ansvar.

– Min kritik är inte emot SVT Aktuellt, det är Sveriges Radio som ljuger. Samtidigt har public service enligt sin egen etikhandbok kollektivt ansvar för saklighet. Istället agerar de tvärtom och skyddar varandras ljugande, säger Sanandaji till Nyheter Idag.

– Jag vill inte beblanda mig med en organisation som jag inte upplever som ärlig. Hur som helst har Lamotte ofta fler tittare än de flesta inslag i public service. Lamotte har aldrig ljugit om mig på ett illvilligt sätt, därför är han i mina ögon en mer seriös journalist än clownerna på public service.

Livesändningen hos Joakim Lamotte börjar 20.30 och sänds direkt på Lamotte Facebooksida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag