Tishko Ahmed döms till livstids fängelse för mordet på Wilma

Foto: Privat
  • Tisdag 28 jul 2020 2020-07-28
E-post 818

UDDEVALLA Wilma Andersson blev bara 17 år. Nu döms hennes mördare, ex-pojkvännen Tishko Ahmed, till livstids fängelse. Det meddelade Uddevalla tingsrätt på måndagen.

Tingsrätten slog fast för en dryg månad sedan att Ahmed hade mördat 17-åriga Wilma Andersson efter att polisen bland annat hittade hennes huvud i en väska i Ahmeds hem.

Därefter inväntades en rättspsykiatrisk undersökning som konstaterade att Tishko Ahmed inte var galen – i juridisk mening – och därmed kan dömas till fängelse. Tishko Ahmed döms mot sitt nekande till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden. Han ska även betala skadestånd på sammanlagt 227 664 kronor till Wilma Anderssons anhöriga.

Kammaråklagare Jim Westerberg, som drev åtalet mot Ahmed, kommenterar i ett pressmeddelande domen.

– Utredningen har pekat på flera försvårande moment. Bland annat är det frågan om ett allvarligt våldsbrott mot en ännu inte vuxen person och brottet ägde rum i kvinnans hem. Mannen har dessutom skändat kroppen i anslutning till gärningen vilket också är försvårande, säger Westerberg.

Han passar på att hylla sina medarbetare.

– Utredningen tog endast sex månader att slutföra vilket är ganska snabbt när det handlar om mord i den här omfattningen. Vi är mycket nöjda med att Nationellt forensiskt centrum prioriterat ärendet och jobbat hårt för att få fram provsvar som var nödvändiga. Utredande polis i ärendet har också gjort ett mycket bra arbete, säger Jim Westerberg.

Tishko Ahmed är irakisk kurd som i början av 2000-talet hade ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige. Sedan dök han åter upp igen i Migrationsverkets register när han 2013 fick ett permanent uppehållstillstånd. Året efter fick han svenskt medborgarskap vilket gör att han inte kan utvisas efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff.

Förre överåklagaren Sven-Åke Alhem säger till Aftonbladet att han tror att Ahmed kommer att överklaga och att det finns några punkter för försvaret att angripa. Bland annat eftersom att en dödsorsak inte har fastställts.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag