Tittarsuccén: Henrik Jönssons Sverige-samtal med Åkesson drog fler visningar än SVT:s Min Sanning

Foto: Henrik Jönsson
  • Söndag 20 dec 2020 2020-12-20
E-post

SVERIGE I det första nästan två timmar långa samtalet gästade Jimmie Åkesson med färgglada sockor. I andra samtalet lyckades Ulf Kristersson reta gallfeber på svensk identitetsvänster när han hummade med när ”hus-sossen” Jan-Emanuel Johansson lade ut texten. Youtubern Henrik Jönssons Sverige-samtal har blivit en tittarsuccé som lyckats få fler tittare än SVT:s intervjuprogram ”Min Sanning”. För Nyheter Idag avslöjar han också vilka som är hans drömgäster.

Youtubern och entreprenören Henrik Jönssons senaste satsning ”Sverige-samtal” har blivit en succé. Två avsnitt har hittills livesänts på Youtube med partiledarna Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) som gäster och socialdemokraten Jan Emanuel Johansson som extra samtalspartner i båda avsnitten.

Det första avsnittet med Jimmie Åkesson – närmare två timmar långt – har hittills haft över en halv miljon visningar (517 000). Avsnittet med Kristersson – som legat upp i drygt en vecka – närmar sig en kvarts miljon (233 000).

– Det är faktiskt sjukt kul, både samtalet med Jimmie och samtalet med Kristersson nådde andra plats på YouTubes topplista, där det i övrigt bara är en massa pranks och folk som testar godis och sånt. Kristersson ligger nu på plats 11, efter över en vecka på listan, säger Henrik Jönsson.

Det är siffror som SVT:s intervjuserie ”Min Sanning”  inte når upp till. Under hösten har S-profilen Annika Strandhäll, kocken Marcus Samuelsson och författaren Peter Englund varit gäster. Flest tittare drog Annika Strandhäll (516 000). Men trots omfattande uppmärksamhet om Strandhällintervjun inför sändning i flera olika medier (bland annat den egna hemsidan) kommer inte avsnittet upp i Åkessonnivåer. De två övriga avsnitten under hösten: Marcus Samuelsson (425 000) och Peter Englund (388 000).

Antalet visningar på SVT Play för Strandhällavsnittet: 61 325.

Faksimil: SVT ”Min Sanning”

Henrik Jönssons förklaring till framgångarna – det finns en efterfrågan.

– Jag tror att det finns en stor efterfrågan på long-form content, där alla medverkande får tala till punkt utan att vara konfrontativa och där programledaren inte försöker lotsa publiken till ”rätt” moraliska slutsatser. Jag håller själv inte med om allt mina gäster tycker, men jag vill förstå dem snarare än att sätta dit dem på det där sättet public service nästan alltid gör, säger han.

Vad har du fått för reaktioner från folk, vad har folket runt Åkesson och Kristersson sagt?

– Folk är faktiskt översvallande positiva. Jag har fått flera hundra mail från människor som ungefär säger att de aldrig brukar orka se politiska samtal, men att mina intervjuer gjort dem intresserade och mer engagerade. Efter programmen har jag även fått mycket positiva reaktioner från både Åkessons och Kristerssons medarbetare, som båda gärna kommer tillbaka vid ett senare tillfälle.

Vilken är din drömgäst?

– Min drömgäst hade i nuläget varit statsministern, men även Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets nya partiledare, hade varit fantastiskt kul att få samtala med. Dels för att det vore så angeläget att försöka bryta vänsterns isolationism – de vill ju oftast inte vara med i sammanhang där folk inte håller med dem – men också för att jag är genuint nyfiken på hur man resonerar som företrädare för ökad statlig styrning.

 

Se Henrik Jönssons Sverige-samtal med Jimmie Åkesson och Jan Emanuel Johansson:

 

Bli prenumerant och ta del av vårt extramaterial:

– Så slog Henrik Jönsson igenom.

– SVT:s statistik för Min Sanning

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag