Tonårstjej som var ihop med afghanskt flyktingbarn blev gruppvåldtagen – nu får förövaren stanna i Sverige

Foto: Gerhard W. Loub/Google Maps
Foto: Gerhard W. Loub/Google Maps
  • Fredag 25 aug 2017 2017-08-25
E-post 3605

MALMÖ Ett så kallat ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan som dömts för grov våldtäkt mot en tonårsflicka får stanna i Sverige. Detta sedan hovrätten rivit upp tingsrättens dom med motiveringen att våldtäktsmannen mår ”dåligt psykiskt” och att ”säkerhetsläget i Afghanistan är allvarligt”.

Det är kvällen den 13 januari i år som en tonårsflicka, som har en utvecklingsstörning och går på en gymnasiesärskola utanför Malmö, träffar två ensamkommande flyktingbarn som hon lärt känna sedan tidigare. Bland annat har hon en period haft det ena flyktingbarnet som pojkvän.

De tre ungdomarna träffas utanför Burlöv Center och promenerar därifrån på de två unga afghanernas initiativ i riktning mot motorvägen E22. Flickan berättar i förhör att det är mörkt och kallt ute, hon har vare sig mössa eller vantar på sig, och tror till en början att flyktingbarnen bara vill träffas för att prata.

Men afghanerna vill mer än bara prata. De tar tag i flickans armar och släpar med henne ut i grönområdet mellan Rapsvägen och E22. Där, på den iskalla marken, får de ner sitt offer på marken, drar ned hennes byxor och trosor och turas om att våldta henne upprepade gånger under mer än en timmes tid. Efter våldtäkten hotas flickan till livet.

När flickan kommer hem igen efter övergreppet är hennes föräldrar mycket oroliga. De har varit ute och letat efter sin dotter som berättar för dem att hon blivit våldtagen.

Brottsplatsen. Foto: Polisen

Brottsplatsen. Foto: Polisen

Tingsrätten vill utvisa

I juni i år åtalas det ena av flyktingbarnet som enligt sin asylansökan idag är 18 år gammal. Det kommer då fram att han är en så kallad papperslös flykting som sökte asyl i Sverige sommaren 2013 men fick avslag redan i september året därpå. I mars 2016 gav Migrationsverket upp försöken att få afghanen utvisad på grund av hinder mot att verkställa beslutet. Sedan dess har han stannat i landet illegalt.

På Facebook gillar den afghanske våldtäktsmannen bland annat ”Asylgruppen Lund” som är en del av en vänsterextrem rörelse som kämpar för att illegala invandrare som han ska få stanna i Sverige.

Malmö tingsrätt dömer afghanen till tio månaders sluten ungdomsvård och tio års utvisning för grov våldtäkt och olaga hot. Vidare konstateras att det finns risk att afghanen försöker komma undan såväl straff som utvisning och han får därför stanna kvar i häktet, trots sin låga ålder.

Chefsrådmannen Monica Felding är däremot av annan åsikt och tycker att våldtäktsmannen kan få stanna i Sverige.

”Han är tidigare ostraffad. Av utredningen i personaliadelen framgår att hans psykiska mående är dåligt med oro och ångest. Han har haft kontakt med barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Lund på grund av trauman till följd av vad han utsatts för i Afghanistan. Av socialförvaltningens yttrande framgår att han uppgett att han gjort tre suicidförsök under sin tid i Sverige”, argumenterar hon i en skiljaktig mening.

Hon röstas emellertid ned av tingsrättens nämndemän som beslutar skicka hem afghanen till hans hemland.

Det andra flyktingbarnet slipper åtal eftersom han enligt sin asylansökan är under femton år.

Får stanna

Fallet överklagas och har nu prövats av Hovrätten över Skåne och Blekinge. Förra veckan slog hovrätten fast tingsrättens dom i fråga om rubricering och påföljd, men river upp utvisningsbeslutet. Den 18-årige våldtäktsmannen ska få stanna i Sverige anser fem jurister.

Hovrättsråden Bob Nilsson Hjorth och Ulrika Ohlsson, tillförordnade hovrättsassessorn Annie Runander (referent) samt nämndemännen Arne Nilsson och Göran V Johansson är överens i sitt beslut.

I sin dom skriver de att 18-åringen ”har ett dåligt psykiskt mående – varvid tre suicidförsök förekommit i Sverige – samt att säkerhetsläget i Afghanistan är allvarligt” som argument för att inte utvisa honom.

Den utsatta flickan har mått mycket dåligt efter övergreppet. Veckan efter våldtäkten var hon inte i skolan överhuvudtaget och numera har hon alltid någon som följer henne till bussen eller till skolan och hon går nästan inte ut alls längre.

Tycker du också att fler våldtäktsmän borde få stanna i Sverige?
8786 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag