Transsexuell vinner cykeltävling

Foto: Instagram/Rachel McKinnon
  • Torsdag 18 okt 2018 2018-10-18
E-post

Rachel McKinnon föddes som man men blev nyligen den första transpersonen som vinner UCI:s cykelmästerskap för kvinnor i seniorklassen. Nu kallar hon de som anklagar henne för fusk transfober på Twitter, skriver Cycling Today.

Efter att den kanadensiska cyklisten Rachel McKinnon nyligen vunnit i seniortävlingarna för kvinnor i velodromcykling i Los Angeles har kritiska röster höjts mot hennes vinst.

Även om de efterföljande reaktionerna har varit blandade där vissa hyllar hennes bedrift – säger andra att hennes biologiska fördelar är en form av fusk när hon tävlar mot andra kvinnor.

Det är inte första gången frågan lyfts. I början av året uppmärksammade New York Post att transpersonen Mack Beggs, som föddes som pojke, för andra året i rad vunnit Texas brottningsmästartitel för flickor. Även i detta fall höjdes röster om att Beggs inte tävlade på rättvisa villkor med övriga tävlingsdeltagarna i samma klass.

Rachel McKinnon ger svar till twittrare som retoriskt frågar om hon även ska delta i Paralympiska spelen.

 

På Twitter tar dock McKinnon strid mot anklagelserna om fusk och skriver:

– Jag tränar 15-20 timmar per vecka, två gånger om dagen 5-6 dagar i veckan. Tror ni att jag bara hoppade upp ur soffan och vann, era transfober, skriver hon.

McKinnon är även motståndare till kravet att tävlingsidrottande transmän ska tvingas äta testosteronhämmande läkemedel för att minimera de biologiska fördelarna:

– Vi kan inte först med lag erkänna en kvinna som transperson och sedan inte göra samma sak inom idrotten, har Mckinnon sagt i tidigare uttalanden skriver Cycling Today.

Läs även: SD om fräcka kuppen i Halmstad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag